Skolskjutskritiken: "Det finns annat vi prioriterar"

Växelvis boende och problem med skolskjutsen har medfört att två familjer de senaste veckorna hört av sig till Norran med kritik mot hur kommunen planerar skolskjutsen. Fredrik Stenberg, (S) ordförande i för- och grundskolenämnden, är medveten om att det finns kritik. ”För oss handlar det om prioriteringar”, säger han.

Fredrik Stenberg (S) svarar efter flera fall av kritik mot kommunens hantering av skolskjutsen

Fredrik Stenberg (S) svarar efter flera fall av kritik mot kommunens hantering av skolskjutsen

Foto: Robin Lindgren

Skellefteå2020-09-17 06:15

Förutom familjen Crusell i Bodal har Norran även berättat om Björn Sundqvist i Fällfors, vars son går skola i Ursviken. I båda fallen handlar det om separerade föräldrar, där konsekvensen blir att barnen i praktiken inte kan bo hos sina pappor under skolveckorna.

Ifjol fick ju Neo åka taxi från dörr till dörr – varför har resplanen ändrats i år?

– Det är ju så att nu har Neo börjat fyran och då blir dagarna längre, vilket gjort att hans schema passar ihop med busstiderna bättre än det gjorde förra året. När vi planerar skolskjutsen så är det alltid buss som gäller i första hand, säger Lena Nilsson, chef för myndighet och nämnd.

Fredrik Stenberg, (S) är ordförande i för- och grundskolenämnden, och han säger så här om regelverket:

– Man måste ju alltid hitta den där jämvikten, och det är klart att om vi gör generösare regler för skolskjutsen så kostar det pengar någonstans. Då måste vi ta från pengarna som vi avsätter för exempelvis lärare och det är vi inte beredda att göra.

När de här regelverken beslutas så vägs ju barnkonventionen in i beslutet, som alltid ska se till barnens bästa. Kan man säga att det i det här fallet är för barnets bästa? Barnen kan ju i praktiken inte länge bo hos sina pappor varannan vecka.

– Det är ju föräldrarna som måste bestämma var barnet bor, det kan inte jag lägga mig i och inte heller kommunen. Det skulle få stora konsekvenser om alla med växelvis boende fick taxi från dörr till dörr, vi snackar om miljontals kronor, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det går att göra så, men det finns annat vi prioriterar högre och det är bland annat att bemanna våra enheter och ha lärare. 

Det finns även kritik mot att familjer inte får vara med i processen utan att de bara får ett brev hem i stället för att ha ett samtal om beslutet. Hur ser du på det?

– Hela processen kring skolskjuts, och när du ansöker om den, där vill vi få en bättre struktur där det blir tydligare och där man får besked tidigare än vad man får i dag. Det är den absoluta politiska viljan. Men till syvende och sist måste vi ha ett regelverk som är tydligt. Sen handlar det också om rättssäkerhet och att alla behandlas lika, det är viktigast av allt.

Karta: Skellefteå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!