Skolskjutsen: Rekordmånga föräldrar har överklagat kommunens beslut

Många är missnöjda med Skellefteå kommuns skolskjutsbeslut i år. De överklagade besluten har mer än fördubblats sedan i fjol – och trafikomläggningen är en bidragande orsak.

Dubbelt så många har överklagat skolskjutsbesluten i år.

Dubbelt så många har överklagat skolskjutsbesluten i år.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Skellefteå2019-10-14 07:00
undefined
Dubbelt så många har överklagat skolskjutsbesluten i år.

Antalet överklaganden är 91 stycken hittills i år, vilket är en markant ökning jämfört med tidigare. År 2018 och 2017 överklagades totalt 42 respektive 40 beslut.

Engelska skolan

Enligt de kommunala tjänstepersoner som arbetar med skolskjutsfrågan beror den stora ökningen på ett flertal faktorer, däribland den nya engelska skolan samt trafikomläggningen. Den som väljer en annan skola än den barnet anvisats till har inte automatiskt rätt till skolskjuts. Men nuvarande regler tillåter skolskjuts ändå, om det inte medför extra kostnader för kommunen.

Andra klagomål är kopplade till kommunens stora trafikomläggning, som Norran tidigare rapporterat om. En förändring utifrån denna är att kommunen tvingas använda fler beställningsbussar i dag.

Fredrik Stenberg (S) är ordförande i för- och grundskolenämnden.

– Om elever tidigare åkte reguljärtrafik till skolan, då kan de ha fått ett busskort eftersom det inte inneburit en fördyring för kommunen. Men om skolskjutsen istället sker med beställningstrafik, så får de inga busskort, eftersom det nu skulle innebära en fördyring.

Han fortsätter:

– Men det är inga förändringar i regelsystemet detta år jämfört med tidigare, det är fortfarande samma riktlinjer som gäller.

Antalet tyder på ett stort missnöje – hur ser du på det?

– Vi anade väl den utvecklingen och att överklagandena skulle öka i takt med att trafikomläggningens konsekvenser började klarna. Men det kan också bero på att man tycker sig ha rätt i skolskjuts, men faktiskt inte har det. Besluten är inte prövade ännu, säger han.

Hektisk för kommunens kundtjänst: Många samtal om sena skolskjutsbeslutSka utvärdera kollektivtrafiken redan nu

Ska utvärderas

Kommunen har tidigare gått ut med att kollektivtrafiken ska utvärderas.

– Men det arbetet leds inte av skolan, däremot påverkas vi av eventuella förändringar, säger Fredrik Stenberg.

Om skolornas upptagningsområden förändras, leder också det till att justeringar blir nödvändiga.

– Vi kommer att se över skolskjutsreglementet, och det blir förändringar till nästa år. Men det är för tidigt att säga vilka.

Kritiserar att elever åker gratis buss till friskolan

Det har också framförts klagomål om att vissa elever som valt friskola och nekats skolskjuts ändå tillåtits åka kostnadsfritt med bussen.

Hur ser ni på det?

– I det fallet har vi som myndighet beviljat skolskjuts eller inte, sedan har operatören, det vill säga Skellefteå buss, bestämt vilka som får åka med. Men generellt sett håller jag med om att det blir fel, säger Fredrik Stenberg.

Ytterligare en förklaring till ökningen kan bero på att kommunen detta år tydligare informerat om möjligheten att överklaga. Det har alltid stått på själva beslutet – men en i år har de som ringt till kundtjänst även fått informationen muntligt.

Allmänhet får inte åka med skolbussar – det har Skellefteå kommun känt till i ett årKan få betald skolbuss till SkellefteåJO-anmäler Skellefteå kommun - barn blev inte hemskjutsade efter skolanBussomläggningen: Facket – ”En ren jävla katastrof”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!