Förra veckan skrev Norran om Skellefteå kommuns trängselplan för gymnasieskolorna. Skolchef Anders Bergström berättade då att Skellefteå inte planerade att gå i Umeås fotspår och ha distansundervisning varannan vecka. Om behovet skulle uppstå planerade kommunen istället att sprida ut eleverna i fler lokaler, även utanför skolorna.
”Vi har dagliga avstämningar och beslut att förändra verksamheten kan komma blixtsnabbt”, sa Anders Bergström till Norran.
Inga elever har flyttats till andra lokaler när Norran når Anders Bergström under onsdagen.
Hur ser det ut med trängseln i skolorna?
— Det är en svår fråga att svara på. Det är många elever i skolorna och det blir trångt i vissa situationer, som i matsalarna, i korridorerna, vid skoldagens start och slut, säger Anders Bergström.
— Vi har inte släppt det, tvärtom, det är ju en högst aktuell fråga även om det är ganska lite smitta i länet nu. Vi besöker skolorna och kollar hur det funkar och följer upp det, vi tittar på hur vi kan lösa det utan att byta lokaler. I sista hand blir det distansstudier. Skolorna är inte byggda för pandemier.
I mitten av augusti pratade Norran med Marie Larsson, vd för Skellefteå buss, om trängselsituationen i skolbussarna. Då sa hon att Skellefteå buss skulle ha dagliga avstämningsmöten med skolan för att analysera statistiken och diskutera var försträkningsbussar kunde behövas.
Hur ser trängselsituationen ut i skolbussarna?
— Såhär i början av terminen är statistiken inte riktigt tillförlitlig. Det är lättare att justera morgonturerna och se var det behövs insatser eftersom alla elever börjar skoldagen ungefär samtidigt. Skoldagarnas sluttider varierar ju för olika klasser och då behövs mer statistik innan vi kan se var eventuell förstärkning behövs, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef vid Skellefteå buss.
Än så länge har en förstärkningsbuss satts i trafik.
— Vi har satt in en förstärkningsbuss från Skelleftehamn, på 720-turen, säger Kristoffer Hedenström.
Kristoffer Hedenström betonar det positiva med att skolan och Skellefteå buss har dagliga avstämningsmöten.
— Vi analyserar statistiken och hjälps åt att bedöma var det krävs förstärkning. Vi har en fantastisk dialog, säger han.