I tidigare artiklar har Norran kunnat avslöja att Skellefteå kommuns grundskolor inte efterlever den svenska skolans värdegrund. I skollagen står det att skolan ska vara likvärdig för alla elever oavsett bakgrund. Men elevernas socioekonomiska skillnader från hemförhållandena får inte tillräckligt med kompensation från skolorna i Skellefteå.
– Vi lyckas inte med det idag. Vi klarar inte det kompensatoriska uppdraget, säger Skellefteå kommuns grundskolechef Henrik Bolin.
Norran har tidigare berättat att ett omfattande problem i Skellefteå kommun är att få legitimerade lärare att stanna på mindre grundskolor ute på landsbygden. Henrik Bolin bekräftar bilden av problemet.
Där kommunen har bäst socioekonomiska förutsättningar har man också fler behöriga lärare, och därmed bättre studieresultat. Han påstår att även om man lägger pengar och riktade resurser till de mindre skolorna i utkanten av kommunen, lyckas man ändå inte att rekrytera legitimerade lärare i den utsträckning det behövs till ytterområdena.
Sambandet mellan de socioekonomiska förutsättningarna eleverna har med sig hemifrån och resultatet i skolan, påverkar enligt Henrik Bolin i alldeles för stor grad i Skellefteå. För att motverka det säger han att man särskilt vill satsa på kompletterande kompetenser till lärarna.
Bland annat vill han att det ska finnas en utbildningstrappa för skolassistenter, lärarassistenter och pedagogiska assistenter för att på så vis stegra kunskapen inom skolpersonalen för att hålla uppe en kvalitativ nivå på undervisningen.
– Det är ett jätteproblem som jag sliter med hela tiden. Kompetensförsörjningen blir verkligen central, säger han.
Henrik Bolin hänvisar till den stora utmaningen att både bostadsbyggandet och byggandet av fler skollokaler måste ske parallellt. Han tror att den tillväxtfas som kommunen står inför kommer innebära att fler medborgare måste vara beredda på att röra sig mellan skolenheter. Han säger att man måste fundera över skolans lokala verksamhetsstruktur och om den gynnar kvaliteten för eleverna.
– Vi tror att mycket av det vi gör just nu ska göra skillnad så att det inte kommer bli aktuellt att lägga ner några enheter, säger Henrik Bolin.