Skjuter på fabriksplaner – på grund av Northvolts förseningar

Bolaget Cinis Fertilizer omprioriterar efter förseningsbesked från Northvolt. Den planerade fabriken i Skellefteå skjuts på framtiden – igen. Nu väntas den stå klar år 2028.

Så här kan Cinis Fertilizers fabrik i Skellefteå se ut.

Så här kan Cinis Fertilizers fabrik i Skellefteå se ut.

Foto: View arkitekter

Skellefteå2024-07-09 10:16

Den svenska gödseltillverkaren skriver i ett pressmeddelande att Northvolts kommunicerade förseningar i upptrappningen av produktionen i Skellefteå får konsekvenser. Merkostnader för år 2024 beräknas bli 25 miljoner kronor för Cinis Fertilizer och målet om ebitba-marginal över 25 procent inte kommer att uppnås i år.  

Den planerade fabriken i Skellefteå senareläggs med två år till 2028. Istället väljer bolaget att prioritera andra samarbeten före sin anläggning i Skellefteå, som enligt bolagets egna beräkningar väntas ge cirka 50 arbetstillfällen.  

Det här är andra gången som Cinis Fertilizer skjuter på sina planer i Skellefteå. Anläggningen var från början tänkt att börja byggas redan i år och produktionen skulle inledas under 2025.  

undefined
Cinis Fertilizers anläggning ska stå i anslutning till Northvolt Ett.

Det var år 2021 som Northvolt och Cinis Fertilizer ingick i ett långsiktigt samarbete för att generera gödsel av restprodukter från Northvolts batteriproduktion.  

Cinis Fertilizer skriver i pressmeddelandet att de har tvingats köpa in natriumsulfat från internationella aktörer som inte kommer till tilltänkt användning på grund av Northvolts förseningar, vilket är orsaken till merkostnaderna på 25 miljoner kronor.  

Bolaget har fortsatt en ambition om att ha sex anläggningar klara år 2030, varav en ska stå i Skellefteå.  

– Att bygga något sådant tar tid och nya utmaningar dyker alltid upp. Vår ambition är fortsatt att tillsammans med Northvolt, såväl som andra aktörer, öka cirkulariteten i batteribranschen och producera ett miljövänligt mineralgödsel, säger vd:n Jakob Liedberg i pressmeddelandet.  

undefined
Cinis Fertilizers vd Jakob Liedberg (i mitten) vid byggstarten av bolagets anläggning i Örnsköldsvik. Här tillsammans med Örnsköldsviks kommunalråd Anna-Britta Åkerlind (C) och We Constructions vd Jonas Lindén.

Bolaget skriver att alla nödvändiga tillstånd för Skelleftefabriken är på plats och att bolaget ”med kort startsträcka” kan sätta igång bygget av anläggningen vid Northvolt Ett.  

Fakta

Cinis Fertilizer är ett svenskt greentech-bolag som producerar ett miljövänligt mineralgödsel, kaliumsulfat (SOP), genom att återvinna restströmmar från tillverkning av batterier och batterimaterial, massaindustrin och övrig industri. Tekniken, som är patentskyddad, kommer enligt bolaget att använda hälften så mycket energi som dagens produktions­metoder.                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!