Det här gäller vid andrahandsuthyrning

Den som funderar på att hyra bostad i andra hand bör tänka på att det är skillnad på hyresrätter och bostadsrätter. En stor skillnad gäller hyressättningen.

Niclas Sundell, chefsjurist Hyresgästföreningen.

Niclas Sundell, chefsjurist Hyresgästföreningen.

Foto: Hyresgästföreningen

Skellefteå2022-02-20 12:00

Den som hyr ut en hyresrätt får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15 procent av hyran.

När du hyr en bostadsrätt eller villa i andra hand är en skälig hyra beräknat på ett annat sätt. 

– Eftersom det är fri hyressättning så blir det ofta mycket högre hyror för bostadsrätter, säger Niclas Sundell, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Umeå. 

Som hyresgäst i en bostadsrätt eller villa hyr du enligt lagen om uthyrning av egen bostad och kan inte begära hyressänkning bakåt i tiden, endast från den tidpunkt en ansökan om ändring av hyran inkommit till hyresnämnden. Den rätten fanns tidigare men har numera tagits bort. Rätten till återbetalning, enligt hyreslagen, finns däremot kvar om du hyr en hyresrätt i andra hand.

– Det innebär att man är bättre skyddad i just hyresfrågan om man hyr en hyresrätt, säger Niclas Sundell. 

Så länge man bor i en hyresrätt har man rätt att skaffa en inneboende utan att det krävs ett godkännande från hyresvärden. För att få hyra ut i andrahand, att låta någon självständigt använda bostaden, behövs tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden. För att hyra ut en bostadsrätt behövs tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden. 

– Ett bra tips är att skriva ner vilka inventarier som ingår och dokumentera skicket på bostaden innan uthyrning, säger Niclas Sundell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!