Nere på stranden skiner solen så starkt på den klarblå himlen att det nästan sticker i ögonen. Det fridfulla skvalpandet från de försiktiga vågorna som möter strandkanten utlovar en meditativ upplevelse. Ett tiotal nyfikna Furuögrundsbesökare har hittat ner till morgonens yogapass.
– Vi börjar med att sakta rulla ner på rygg, sedan pressar vi hälarna mot marken, instruerar Maria Orbert.
Maria växte upp i Skellefteå och spenderade många år med att spela fotboll i Sunnanå SK. Efter en skada kom hon i kontakt med yoga för första gången för 20 år sedan.
– Jag hade en knäskada, och när jag inte längre kunde sitta på knä utan smärta började jag med yoga. Då drogs jag dock till mer utmanande yogaformer, som ashtanga- eller bikramyoga. Men yogan har alltid funnits med i bakgrunden sedan dess, berättar hon.
Efter gymnasiet fick Maria ett fotbollsstipendium, som möjliggjorde en utbildning på college i New Haven i Connecticut, USA.
Efter skolan gjorde hon sedan raketkarriär. Först arbetade hon som assistent på universitetet Yale, sedan fick hon en praktikplats på EU-kommissionen och slutligen hamnade hon på Världsbanken. Hon flyttade sedan hem till Sverige igen 2010, och läste vidare på Handelshögskolan i Stockholm.
Men plötsligt en dag skedde något som vände upp och ner på Marias värld.
– Jag fick ett samtal från min bror, som berättade att pappa fått en hjärnblödning när våra föräldrar befann sig på en resa i Indien. Jag släppte precis allt och åkte till Indien nästa dag.
På sjukhuset i Goa, där Marias pappa låg, befann sig även en helig tibetansk munk som råkat ut för en olycka. Han hade väldigt nära kopplingar till Dalai Lama, och munkarna som var där för honom fann Maria mycket stöd i.
– Vi spenderade ett antal kritiska dagar ihop, och de hjälpte oss på alla tänkbara sätt, berättar hon.
Till Marias stora förtvivlan överlevde inte hennes pappa. Det fick henne att ifrågasätta precis allt hon tidigare trodde att hon visste.
– Jag var en väldigt logisk och pragmatisk person, som hade ett högpresterande yrke. Men ingen logik i världen kunde förklara varför detta hände. Hur kunde min kära far från norra Norrland dö i Indien och få en sista välsignelse av heliga tibetanska munkar?
Maria knöt starka band till Indien och kulturen kring upplysning efter händelsen. Hon gjorde återkommande besök, och hennes yogapraktik gick från att mest bestå av kroppsrörelser i rehabiliteringssyfte, till att mer inkludera filosofi och meditation. 2015 träffade Maria gurun Dhyan Vimal från Kuala Lumpur, Malaysia.
– Jag närmar mig yoga på ett annat sätt nu, jag lär mig andas. Mycket inom yoga handlar om andningen och att ha kontakt med andetaget, säger hon.
Idag bedriver hon en yogaverksamhet i Bromma, Stockholm, där hon också bor. Efter ett antal somrar på Gotland är hon åter i sin barndoms sommarstuga i Furuögrund.
– Jag har fortfarande otroligt starka band till Skellefteå, och det är härligt att barnen får träffa släkt och vänner här uppe. Jag har även bra kontakt med alla tjejerna jag spelade fotboll med i Sunnanå, säger hon.
Nere på stranden står deltagarna i balanspositionen ”trädet”, med höger knä böjt och fotsulan pressad mot insidan av vänster lår. Armarna sträcks rakt upp mot himlen.
– Andas in, andas ut. Tappar ni balansen kan ni sänka foten lite. Fortsätt andas, påminner Maria konstant samtidigt som hon går runt bland deltagarna och assisterar dem.
Efter att prova-på lektionen är över, stretchar de flesta samtidigt som de småpratar med Maria. Några ligger kvar en stund och vilar.
En av de som provade yoga för första gången är Skelleftebon Torbjörn Bäckström, som har sommarstuga ute i Furuögrund.
– Jag har problem med stelhet och korta muskler, så när jag såg att Maria skulle hålla i detta i sommar ville jag prova på och se om det hjälper. Jag kommer fortsätta gå på alla pass, säger han.
Maria känner sig också nöjd med premiären.
– Jag är jätteglad över att så många dök upp, man har ju liksom ingen aning vilket intresse som finns, säger hon.
Däremot menar hon att många norrlänningar lever närmare ett slags yoga-state-of-mind än vad de kanske tror.
– I storstäder är det många intryck. Här hemma är det ju lugnare och tystare, vilket nog bidrar till att många har närmre till stillhet.
Sommaryogan ute i Furuögrund kommer att pågå hela juli ut.