Idha från Burträsk jobbar i sydeuropeiska extremhettan

Under de senaste veckorna har en extrem värmebölja dragit in över södra Europa. Temperaturer över 40 grader har uppmätts och nya värmerekord väntas på flera håll. "Det är jobbigt att andas", säger Idha Wiksten från Burträsk som jobbar i Grekland.

Idha Wiksten jobbar som reseledare i extremhettan i Grekland.

Idha Wiksten jobbar som reseledare i extremhettan i Grekland.

Foto: Anders Holmström/Privat

Skellefteå2023-07-18 20:30

Värmeböljan Kerberos har dragit in över Medelhavsområdet och i flera sydeuropeiska länder har vädervarningar utfärdats på grund av hettan. Idha Wiksten från Åbyn utanför Burträsk jobbar som reseledare på den grekiska ön Lesbos. Hon vittnar om temperaturer som är så höga att de är fysiskt påfrestande.

– Man blir väldigt trött, man tappar mer energi i värmen än man tror, säger Idha Wiksten.

I staden Plomari som hon bor i har det som högst varit 43 grader, vilket hon beskriver som en stor skillnad från de normala på temperaturerna omkring 30 grader.

– Vi som bor och jobbar här är acklimatiserade och tycker att det är ganska okej men de senaste veckorna har vi haft temperaturer på mellan 35-40 grader. Det är så varmt att det är jobbigt att andas. 

För att värmen inte ska ta för mycket på krafterna försöker hon hålla sig inomhus, dricka mycket vatten och hålla sig skuggan när hon är ute. Hon drar paralleller till hur man beter sig när det är väldigt kallt i Skellefteå. 

– Det är som hemma på vintern när det är svinkallt. Är man på stan går man in affärer för att slippa vara ute, man försöker inte röra sig så långt och tar bilen om man måste någonstans.

Trots extremvärmen ser hon dock inget förändrat beteende bland turisterna. 

– De flesta vill bara njuta av sin semester. De håller humöret uppe och försöker göra det bästa av situationen, säger Idha Wiksten. 

Varför är det så varmt?

Värmeböljan Kerberos beror på ett stabilt högtryck ligger över Afrika. Samtidigt pågår det naturliga väderfenomenet El Niño som innebär att temperaturen på ytvattnet i stora delar av tropikerna stiger, vilket kan leda till att den globala medeltemperaturen höjs. Även om det inte finns några direkta kopplingar mellan El Niño och varmare temperaturer i Europa finns det tecken på att El Niño påverkar temperaturen i Afrika som i sin tur påverkar Sydeuropa. Det rapporterar SVT

Källa: SVT Nyheter

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!