Årets semla: Svedjans bageri i Stockholm utsedd vinnare

Svedjans bageri på Söder fortsätter leverera. Efter att först ha vunnit titeln "Årets kanelbulle" för några månader sedan har de nu även kammat hem priset "Årets semla".

Alfred Hellström driver Svedjans bageri på Söder i Stockholm.

Alfred Hellström driver Svedjans bageri på Söder i Stockholm.

Foto: Melissa Niemann

Skellefteå2024-02-12 21:45

SvD:s testpanel enades i höstas om att Stockholms bästa kanelbulle görs av Svedjan bageri. Nu är det klart att de också vinner pris för bästa semla.

– Det känns jättebra. Det har inte gått lika bra för de mycket etablerade bagerierna i testet, så det är kul att få utmana dem lite, säger ägare Alfred Hellström.

Hemligheterna bakom den perfekta semlan är många, menar han.

– Dels har vi en egengjord mandelfyllning som vi gör från grunden, med de bästa mandlarna. Hälften är rostade med skal och andra hälften skållade utan skal. Vi har även en lite mjukare och saftigare semmelbulle än många andra, och ganska lös vispad grädde.

Den mest kontroversiella ingrediensen är en citrusfrukt, avslöjar Alfred 

– Vi har i lite cest och saft av blodapelsin så att det händer något spännande. Det kan vara en liten vattendelare men jag bryr mig kanske inte jättemycket om vad en semla ska vara utan mer vad den godaste semlan är för mig. Så det är mycket små specialgrejer som gör semlan.

Utöver det kommer all grädde till årets semlor på bageriet från Svedjans ost utanför Skellefteå. Häromdagen kom en leverans på 300 liter grädde.

Kön till bageriet har ringlat sig lång senaste veckorna, och Alfred menar att det är kul men intensivt.

– Man får verkligen kötta hela dagen, det är i princip kö från öppning till stängning. Så det är en liten utmaning. Man kan ju inte bygga ett bageri till bredvid tyvärr, säger han med ett skratt.

Vilket för oss till den stora frågan – när etablerar ni i er Skellefteå?

– Det har varit lite på tal men kanske inte i närtid. Dels ska tiden räcka till och dels vill man hitta rätt kompetent personal. Så ska man ha rätt lokal och så också. Så någon gång kanske men inte i närtid. Och lite så är det med Stockholm också, kanske kan bli något nytt om inom något år.                                            

Kliar det inte i etableringsfingrarna nu när det går så bra?           

– Jo det kliar ju hela tiden men det kostar ganska mycket och det är många saker som ska klaffa.           

Men ett glädjande besked har han för Skellefteborna.                  

– Det kan hända att det blir en semmeltisdag i juli i Skellefteå. Det känns som att man har retat folk litegrann när de får se semlan men inte smaka. Så någon gång i juli, det blir inte en tisdag dock för då har vi stängt, men det kan bli en semmelonsdag kanske, säger Alfred Hellström.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!