Denna sommar har skogsbränder varit relativt få och små till storleken, påpekar brandmästare Daniel Andersson och enhetschef Johan Marklund på räddningstjänsten i Skellefteå.
– Före semesterperioden var det torrare i skogarna och då hade vi en del bränder. Men sen kom regnet och skogsbränderna minskade, säger Daniel Andersson.
Att Skellefteå var högst uppe i statistiken 2022 beror till stor del på kommunens storlek, påpekar räddningstjänsten.
– Skellefteå har en stor yta med mycket skog. Sommaren förra året stack inte ut på något särskilt sätt. Det var en del bränder men alla var hanterbara, säger Daniel Andersson.
– 30 000 kvadratmeter är inte jättemycket. Det är tre hektar skog. Stora bränder är från tio hektar och uppåt, säger Johan Marklund.
Den första tiden vid en brand är kritisk, och räddningstjänsten jobbar konstant med att bli snabbare.
– Vi jobbar mycket med utveckling. Allt från att öva, köpa in material, till att dra slutsatser och konstant lära oss av utryckningar, säger Daniel Andersson.
Tillgång till vatten är alltid en viktig fråga, och ibland har man tur med vattendrag nära till.
– Vattentillgången kan lösas på tre olika sätt. Den kan tas nära ifrån, köras dit med tankbilar, eller med flygande resurser, säger Johan Marklund.
Ibland kan en utryckning visa sig vara en planerad brand. Det hade i vissa fall kunnat undvikas, säger räddningstjänsten.
– Planerar man till exempel att elda en hög med trädgårdsavfall på sin mark så ska man meddela personerna i området och se till att vara nära elden. Då kan onödiga larm undvikas, säger Johan Marklund.
Att få hjälp av markägaren underlättar också räddningstjänstens arbete.
– Stora bolag har en bra kapacitet att hjälpa till vid bränder, och dom privata gör så gott dom kan. Det är främst när vi är klara på platsen som markägaren kan hjälpa till att bevaka området så det inte blossar upp igen, säger Daniel Andersson.
När allt är släckt börjar räddningstjänsten överväga att lämna ett brandområde.
– Det kan fortfarande ligga glödbäddar som är svåra att se, vi är hellre på säkra sidan och stanna kvar lite längre än vad som behövs.
En annan viktig resurs är Skellefteås skogsbrandsvärn.
– Det är frivilliga personer som kan hjälpa oss vid behov. De får en utbildning och lär sig mera om skogsbränder. Vi har utrustning till dem och ringer upp när vi behöver hjälp, säger Johan Marklund.
Räddningstjänsten kommer så småningom flytta från sin bas uppe på Solbacken ner till Hedensbyn.
– Det är en lång process men går ut på att slå ihop kommunens resurser på samma ställe. Med tiden kommer vi nog bli nöjda med det, säger Johan Marklund.
– Det finns alltid åsikter om förändringar. Vi kommer få fräscha lokaler vilket är positivt, säger Daniel Andersson.
Ifall brandrisken är stor kan skogsbruket anpassa sig för att förebygga bränder, säger virkesområdeschef Mikael Frisk på Norra Skog.
– Man kan vara försiktig vid markberedning eller inte köra med band på maskinerna. Om brandrisken är stor kan vi jobba mera på nätterna istället.
Norra Skog har en så kallad brandkista i Skellefteå som innehåller slangar, vattenpumpar och övrig utrustning för att bevaka en eld.
– Den är ju främst till för efterbevakning. Det är ingen utryckningsutrustning för det är ju brandkåren som tar hand om bränderna i första hand, säger Mikael Frisk.