Säng från Skellefteå tar plats på Nationalmuseum

På onsdagskvällen lanserade Skellefteföretaget Videung sin nya säng, som skakat om sängbranschen, på Nationalmuseum i Stockholm. Det är första gången en säng visas upp här.

Patrik Sandhu Wilén berättar om Videung på lanseringen på Nationalmuseum.

Patrik Sandhu Wilén berättar om Videung på lanseringen på Nationalmuseum.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-05-24 08:30

Nyheten i korthet

  • Skellefteföretaget Videung lanserade sin innovativa säng på Nationalmuseum i Stockholm, vilket är första gången en säng visas upp på museet.
  • Videung sängar är utformade för att utmana traditionella tillverkningsmetoder och motverka slit-och-släng-mentaliteten. Sängarna är tillverkade av naturliga och återvunna material, med utbytbara komponenter och är återvinningsbara till 94%.
  • Videung, som startade 2019, har nu siktet inställt på den internationella marknaden efter att ha testat konceptet i Sverige, med Stockholm som första stopp, följt av Köpenhamn.

– När vi skulle lansera Videung var vårt första val Nationalmuseum som är Sveriges konst- och designmuseum. Alla sa att det kommer ni aldrig att få men det visade sig att de hade fel, berättar Videungs skapare och vd Patrik Sandhu Wilen för Norran.

Han kände sig mycket hedrad över att få presentera sin produkt i den här kreativa miljön. Och intresset var stort från olika tänkbara intressenter som kom för att få en titt på och provligga i sängen.

undefined
"Sängen är återvinningsbar till 94 procent med målet att nå 100 procent inom de närmaste åren", säger Patrik Sandhu Wilén.

– Förutom designen lockar vårt nytänkande när det gäller modulsystemet och vårt sätt att arbeta med den cirkulära ekonomin. Vi vill erbjuda en unik miljövänlig lösning utan att kompromissa med sömnkomforten, säger Patrik Sandhu Wilén.

Han menar att Videung utmanar de traditionella tillverkningsmetoderna och hela synen på vad en säng egentligen är.

undefined
Videung

– Vi vill förändra industrin och sätta stopp för slit-och-släng-mentaliteten, då varje person köper nio till elva sängar under en livstid, berättar han.

Videung har i stället utbytbara komponenter med en livslängd på mellan 10 och 20 år.

undefined
Alltför många sängar som är svåra att återvinna hamnar snett i tillvaron

– När en del behöver bytas ut, kan den enkelt sorteras för återvinning. Sängen är återvinningsbar till 94 procent med målet att nå 100 procent inom de närmaste åren, säger Patrik Sandhu Wilén.

Sängarna tillverkas av naturliga och återvunna material där ramen är helt i trä, vilket hämtats från de norrländska skogarna.

undefined
Många passade på att testa Videung i samband med lanseringen

– För att skapa en robust konstruktion använder vi laxknutning, en traditionell hantverksmetod, kombinerad med modern teknologi, berättar Patrik 

Sängarna säljer företaget direkt till kunderna via e-handel där dessa erbjuds en provperiod på en månad. Sängarna monterar Videungs medarbetare på plats hemma hos kunden.

undefined
Patrik Sandhu visade också upp sängen på ett galleri i Stockholm.

– Därför är det viktigt att vi har en bra serviceorganisation på de orter där vi etablerar oss, konstaterar Patrik Sandhu Wilén.

Siktet är inställt på stora städer och Stockholm blir först ut. På tur står sedan Köpenhamn.

– Men vi kommer även att ha platser där sängen kan visas och testas på hemmaplan i Skellefteå och Umeå.

undefined
Patrik Sandhu Wilén, Sängmästarna

Patrik Sandhu Wilén kläckte idén till Videung 2019 och syftet var att ”ge världen den bästa sömnupplevelsen någonsin med utgångspunkt från Skellefteå – en säng i taget”. 

2022 gjorde han en smyglansering i samarbete med Wood Hotel i Skellefteå där gäster på hotellet fick provsova i sängen. Det året nominerades Patrik till utmärkelsen Årets Smartup i Skellefteå.

undefined
Videung har t utbytbara komponenter med en livslängd på mellan 10 och 20 år.

Han gick entreprenörsutbildningen No Plan B 2016/2017 och drev sedan Byske Möbler och startade också butiken Sängmästarna i Ersmark. Via producentansvaret tog Patrik tillbaka kundens gamla sängar och såg att det ofta bara var någon del som var trasig. 

– Därför är Videung byggd på utbytbara moduler.

Nu har han lämnat butiksperioden bakom sig och satsar fullt ut på den egna sängen.

undefined
Visning av Videung på Nationalmuseum.

– Vi har siktet inställt på en internationell marknad som vi ska ut på när vi sett att konceptet fungerar i Sverige.

Delägare i bolaget är designern Anders Nord och marknadsstrategen Ida Malmborg som båda tidigare arbetat hos sängtillverkaren Hästens.

– Tillsammans är vi ett mycket bra team som kompletterar varandra, säger Patrik Sandhu Wilén.

Videung har varit en del av Arctic Business inkubatorprogram sedan 2023 och söker nu kapital för att stödja sin expansion och mission att förändra sängindustrin.

Säng

Sängen som en fristående möbel förekom redan 2000 f.Kr. i Egypten och Främre Orienten. Under antiken var den vanliga sängen en träram med fyra ben med vävda gördlar eller remmar emellan för att lägga madrassen på.  I Norden fann man i vikingaskeppen Oseberga och Gokstad fristående sängar med rikt utsirade sängstolpar, men de klassades som högreståndsföremål. De mest primitiva liggmöblerna i sentida svensk allmogekultur är lavar i kolarkojor och fäbodarnas eldhus. 

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!