Hans-Jörgen Ramstedt, som sedan 14 år tillbaka driver Alhems Trädgård tillsammans med sin sambo Eva Svedlund, fick för två veckor beskedet att restaurangen fått certifikatet för äkta napolitansk pizza. Detta certifikat utfärdas av den ideella organisationen AVPN, Associazione Verace Pizza Napoletana.
Det har varit en tre månader lång process med certifieringen där Alhems Trädgård fått lämna in en omfattande dokumentation bland annat kring vilken ugn som används, hur degen görs och hur ingredienserna sätts samman.
– I normala fall kommer en representant från AVPN på besök för slutkontrollen men nu har vi istället fått göra videos och även visa live på Skype hur vi arbetar med pizzorna, berättar Hans-Jörgen Ramstedt.
Han har studerat vid Università della Pizza i Neapel, staden där pizzan har sitt ursprung.
– För att få kalla sig pizziaolo ska man ha gjort minst 1 000 pizzor. Jag bestämde mig efter utbildningen att ha gjort 10 000 innan vi sökte certifieringen och så blev det.
Han och Eva är mycket stolta över att ha klarat certifieringen. De tillhör nu en av 850 pizzerior i världen som har rätt att använda den i sin marknadsföring.
– I Sverige finns fyra certifierade pizzerior och vi är den enda norr om Stockholm och vi är faktisk den nordligaste certifierade pizzerian i hela världen, säger Hans-Jörgen.
För att klara certifieringen måste alla råvaror vara godkända av AVPN.
– Vi importerar alla ingredienser, som håller mycket hög kvalitet, från Italien. Jag kommer successivt att börja använda lokala ingredienser, till exempel älgkött, som då först måste godkännas av AVPN.
Till de napolitanska pizzorna används ett mjöl som är mycket finmalt.
– Degen är 95 procent av grejen med pizzorna. Den ska jäsa i minst 24 timmar innan man kan använda den. Vilken typ av vedeldad ugn man använder är också mycket viktigt.
Alhems Trädgård startades 1949 och har haft ett flertal olika ägare innan Hans-Jörgen Ramstedt och Eva Svedlund kom in som ägare.
– Vi ser det här som ett landmärke som tillhör alla på samma sätt som Bonnstan. De flesta Skelleftebor har en relation till Alhems Trädgård, säger Hans-Jörgen.
När de tog över anläggningen var den enbart en handelsträdgård men efter mycket byråkratiskt arbete har stadsplanen ändrats så att den också kan användas för boende, café och restaurang.
– Vi har nu möjlighet att bygga ut och uppföra ytterligare en våning om det skulle behövas.
Fortfarande säljer de sommarblommor.
– Men det är en mycket kort säsong på 6–7 veckor så därför startade vi för sju år sedan ett café och började sälja gelato som är en italiensk glass. Vi hade tänkt att detta skulle vara en liten bisyssla, men redan första åren omsatte vi tre gånger mer på gelaton än på blommorna, berättar Hans-Jörgen.
Han har också studerat tillverkning av gelato i Italien. Närmare bestämt vid Carpigiani Gelato University i Bologna.
– Vi brukar säga att när det gäller vår gelato fanns det en tid före och en tid efter Bologna. Där fick jag verkligen gå på djupet bland annat när det gäller att räkna på recept.
Förutom i det egna caféet har de även börjat sälja sin gelato hos ICA Kvantum i Skellefteå.
– Vi planerar nu för att köpa in flera maskiner och tredubbla produktionen av gelato som idag ligger 100 kilo per dag. Då kommer vi också att söka fler ställen som vill sälja den, avslutar Hans-Jörgen Ramstedt