Våldsdramat i en fastighet i ett samhälle i Västerbottens inland inträffade vid middagstid på nyårsdagen.
Brottsoffret, en man, märker plötsligt hur den 33-årige Skelleftebon, en 30-årig man från inlandet samt en kvinna i 40-årsåldern tränger sig in i mannens bostad.
Under det fortsatta händelseförloppet blir målsäganden, enligt egna uppgifter, grovt misshandlad med en batong. Det är 33-åringen som går till angrepp med batongen.
Målsäganden förs till Skellefteå lasarett för vård efter den brutala misshandeln.
– Jag har åtalat de två männen och kvinnan för hemfridsbrott, att de olovligen trängt sig in och stannat kvar i målsägandens bostad. En av männen har därefter misshandlat målsäganden. Brottet ska bedömas som grovt eftersom den åtalade visat särskild hänsynslöshet eller råhet genom att han tilldelat målsäganden slag mot ansiktet och huvudet med en batong, säger åklagare Stina Stener.
I samband med att brottsoffrets flickvän ringer och gör en polisanmälan om det pågående våldsangreppet får polisen ganska snabbt en uppfattning om vilka de misstänkta inkräktarna är, som lämnat brottsplatsen när polisen kommer dit.
Genom olika polisiära sök- och spaningsinsatser på adresser i inlandet hittas de tre efterspanade personerna.
Åtalet omfattar alltså dels grov misshandel (33-åringen), dels hemfridsbrott (tre åtalade).
Fotografier på batongen, rättsintyg på offrets skador och vad denne berättat i förhör samt förhör med vittnen till delar av händelseförloppet, ingår i åklagarens bevisning.
De tre åtalade har i polisförhör förnekat brott.
– Kvinnan har berättat att de var på platsen för att hon skulle hämta tillbaka egendom. Mannen som åtalats för grov misshandel menar att han hade en dyrbar jacka att hämta, säger åklagare Stina Stener.
Utredningen visar att det finns relationsmässiga kopplingar mellan flera av parterna. Målsäganden har haft en relation med den åtalade kvinnan, som numera ska ha en relation med den åtalade 33-åringen.
Den 33-årige Skelleftebon förekommer i 37 avsnitt i belastningsregistret.
Det handlar om allt från narkotikabrott, stölder och olika trafikbrott, till misshandel, hemfridsbrott, olaga hot och grova vapenbrott.
I den senaste, större domen beskrev mannen sin livssituation som ”bättre än tidigare”, såväl socialt som vad gäller utbildning och behandlingsinsatserna mot missbruket.