Skelleftepolisen gör riktade insatser: ”25 ärenden – upptäcktsrisken har ökat markant”

Mannen har via en hemsida bestämt träff med en prostituerad kvinna i Skellefteå. Men civila polisspanare finns i närheten – och mannen grips för brott mot sexköpslagen. Det har inträffat flera gånger i år. ”Upptäcktsrisken har ökat markant, hittills har vi 25 ärenden under 2018”, säger Lars Westermark, chef för Skellefteå lokalpolisområde.

 ”Det handlar också om utbud och efterfrågan. Finns inte det ena så faller det andra i ett geografiskt område”, påpekar Lars Westermark om varför polisen satsar resurser mot sexhandeln.

”Det handlar också om utbud och efterfrågan. Finns inte det ena så faller det andra i ett geografiskt område”, påpekar Lars Westermark om varför polisen satsar resurser mot sexhandeln.

Foto: Annika Eriksson

SKELLEFTEÅ2018-12-14 06:16
undefined
Sexköp görs upp på nätet – men plötsligt dyker Skelleftepolisen upp. Nu görs en satsning för att bekämpa sexhandel med koppling till Skelleftebygden (bilden är arrangerad).

Norran har det senaste året i flera artiklar berättat hur polisen såväl på riksplanet som i Västerbotten och Norrbotten arbetar för att bekämpa prostitution och människohandel samt hur länsstyrelsen kartlagt sexhandeln i norra Sverige.

Detta är några av artiklarna samt ett tv-inslag med polischefen Lars Westermark:

Sexköpare gripna i samordnat polistillslag i Skellefteå och NorrbottenProstitution utbrett i Skellefteå: ”Några knapptryckningar bort”

I slutet av 2017 presenterade en länsstyrelserapport som gällde Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Där hade man kartlagt annonser och profiler på nätet som erbjöd sexköp. Den visade att prostitutionen är utbrett i norra Sverige, totalt upptäcktes 509 sexannonser.

Vid fyra mättillfällen hittades 119 annonser om sexuella tjänster riktade mot Norrbotten och 160 mot Västerbotten.

Polisen i Skellefteå har på olika sätt, och i samarbete med närliggande polisområden och polismyndigheten regionalt, under 2018 gjort riktade insatser utifrån förekomsten av försäljning av sexuella tjänster i Skellefteområdet.

Lars Westermark, polisen: Vi får information om den här verksamheten på en rad olika sätt, såväl nationellt, regionalt som lokalt. Det handlar om trender och hur människor, som är kända för den här typen av verksamhet, reser in i landet.

Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå där även Norsjö och Malå ingår, påpekar att polisen vet ganska mycket om den här verksamheten, och att annonsering där sexuella tjänster erbjuds sker helt öppet på olika hemsidor på internet.

– Exakt hur vi får in tips och andra uppgifter kan jag inte gå in på, men polisen bedriver ju egen inre spaning och vi får kontinuerligt underrättelser om var de här människorna befinner sig i landet. Den här verksamheten är ju mobil och flyttar från stad till stad, man flyttar därifrån – för att sedan ibland komma tillbaka, säger Lars Westermark.

undefined
”Det handlar också om utbud och efterfrågan. Finns inte det ena så faller det andra i ett geografiskt område”, påpekar Lars Westermark om varför polisen satsar resurser mot sexhandeln.

Sammanlagt har det hittills under året upprättats 25 anmälningar om misstanke om brott mot sexköpslagen där brottsplatsen är Skellefteå.

– Av dessa är det 15 män som hittills lagförts eller kommer att lagföras för brott. Eftersom de här brotten oftast erkänns så slutar det med så kallat strafföreläggande, alltså dagsböter utan att det behöver väckas åtal och hållas en rättegång, säger Lars Westermark.

Fem av dessa ingripanden har skett efter fysiska spaningsinsatser av Skelleftepolisen, och där sexköparen kunnat gripas på brottsplatsen i anslutning till händelsen.

De övriga 10 ärendena då?

– Där har olika utredningsåtgärder visat vem som sålt sex men vi har ännu inte identiteten på köparna, men det är något vi hoppas kunna komma vidare med.

undefined
En del i Skelleftepolisens utredningsarbete är riktade spaningsinsatser mot platser eller fordon där det misstänks pågå köp av sexuella tjänster.

Vilka är sexköparna i Skellefteå som polisen avslöjar?

– Det handlar om män i åldern 20 till 50 år, vissa är från Skelleftetrakten och vissa kommer från närliggande städer som Luleå, Piteå och Umeå. De har stämt träff med de kvinnor som säljer sex, ofta möts de på hotell, vandrarhem, campingplatser eller liknande. Det kan också ske i bilar på undanskymda platser.

– Att män från andra orter väljer att komma till Skellefteå har bland annat sin förklaring i att de inte är lika lätta att bli igenkända i en annan stad, tillägger Lars Westermark.

Lars Westermark, polisen: Vi har en pågående dialog med de som har hotellverksamhet och liknande, som givetvis behjälpliga. De vill ju självklart inte att sådant ska förekomma inom deras väggar.

Vilka är kvinnorna som säljer sex?

– I några fall handlar det om kvinnor som har en lokal förankring, men vanligast är det utländska kvinnor, ofta från det forna Östeuropa. Utsatthet, fattigdom och misstankar om människohandel är ju något som vi kopplar till att verksamheten förekommer, man har svårt att se att många kvinnor gör det här på frivillig basis, svarar Lars Westermark.

Varför görs dessa riktade insatser från polisen?

– Det finns flera skäl: att störa verksamheten så att den ekonomiska vinningen upphör och verksamheten försvinner från Skellefteå, att utsatta kvinnor kan komma bort från prostitution och exempelvis få hjälp av socialtjänsten samt visa att upptäcktsrisken har ökat markant. Det sistnämnda hoppas vi kan ha ett avskräckande syfte.

undefined
Hotell, vandrarhem eller campingplatser är ställen där säljare och köpare möts – och där även polisen i Skellefteå haft spaning för att avslöja brott mot sexköpslagen.

Men du säger själv att sexhandeln numera är mobil, flyttar inte bara verksamheten till någon annan stad?

– Så kan det förstås vara, men det är ju inte bara polisen i Skellefteå som arbetar med detta, det görs på många platser runt om i landet. Det handlar också om utbud och efterfrågan. Finns inte det ena så faller det andra i ett geografiskt område.

– Socialtjänsten i Skellefteå får ju regelbunden information om läget kring sexköpshandeln, både kring köpare och säljare. Det har vi gjort sedan tidigare utifrån människor som är olika utsatta sociala situationer, som inte bara har koppling till sexhandeln, avslutar Lars Westermark.

Norran berättade nyligen om hur socialtjänsten i Skellefteå tänker arbeta mot sexhandeln:

Tar krafttag mot sexköp i Skellefteå

FAKTA/SEXKÖPSLAGEN

1998 infördes lagen som förbjuder köp av sexuella tjänster. Fortfarande gäller att köpa sex är ett lagbrott, inte att sälja sex.

Den som mot ersättning skaffar sig en tillfällig sexuell förbindelse ska dömas för köp av sexuella tjänster. Det finns fängelse i straffskalan men den vanliga påföljden är 50 eller 60 dagsböter.

Den som på samma sätt förmår en underårig att ”företa eller tåla en sexuell handling” döms för köp av sexuell handling av barn till böter eller fängelse i högst två år.

Att på olika sätt främja eller ekonomiskt utnyttja att någon annan har sexuella förbindelser mot ersättning döms för koppleri. Är brottet grovt kan de ge upp till åtta års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!