Hade stöldgodset runt fingrarna

Det stjäls för mångmiljardbelopp varje år i svenska butiker. Skelleftekvinnan bidrog så smått till den statistiken – och stöldgodset hade hon runt fingrarna när hon greps.

Nu döms Skelleftekvinnan för det kanske mest klassiska mängdbrottet: stöld ur en butik. Påföljden: 30 dagsböter.

Nu döms Skelleftekvinnan för det kanske mest klassiska mängdbrottet: stöld ur en butik. Påföljden: 30 dagsböter.

Foto: Hans Berggren

Skellefteå2022-05-17 20:00

Tidigare kallades det brott som Skelleftekvnnan utförde för snatteri, alltså att stjäla något ur en butik som inte har ett alltför högt värde.

För ett antal år sedan gjordes en ändring, brottet omrubricerades till ringa stöld.

När det gäller stöld som sker i en butik är gränsen för ringa stöld 1250 kronor. Om stöldgodset är mer värdefullt än så bedöms brottet som en stöld av normalgraden.

Det är ett av de mest vanliga så kallade mängdbrotten i Sverige.

Under 2020 anmäldes omkring 421 000 stöld- och tillgreppsbrott i Sverige, varav 42 600 var butiksstölder. Det visar Brottsförebyggande Rådets statistik. Handels statistik visar att stölderna ur butiker når mångmiljardbelopp varje år.

Skelleftekvinnans märkliga stöldbrott leder nu till att hon döms för ringa stöld. Påföljden blev mycket blygsam: 30 dagsböter (det finns ingen lägre nivå).

Skelleftepolisen kallades till Vintergatan efter en anmälan om en misstänkt stöld. Polispatrullen mötte upp kvinnan i en annan butik i köpcentret.

När hon greps hade hon de stulna ringarna på sina fingrar med prislapp och streckkod kvar. Priset på ringarna var 264 kronor.

I polisförhör berättade hon:

– Jag vet inte varför jag befann mig i butiken. Anledningen till att jag tog ringarna var att jag var påverkad av alkohol och Xanol (narkotikaklassat läkemedel/Norrans anm).

Kvinnan har inte yttrat sig till tingsrätten om åtalet och målet avgjordes utan en formell huvudförhandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!