Skelleftekvinnans nya brott: Så många har drabbats

År efter år har den 30-åriga Skelleftekvinnan blåst folk på köp- och säljsajter på Facebook. De tre senaste domarna visar att minst 45 personer lurats runt om i Sverige. ”Sedan det hände så har jag skrivit på Facebook-grupper och varnat för den här kvinnan”, berättade ett av kvinnans offer vid den senaste rättegången.

Skelleftekvinnan och bedrägerier har en omfattande koppling. 30-åringen har vid upprepade tillfällen lurat folk i bluffaffärer via köp- och säljforum på Facebook. I förhör förnekar kvinnan men tingsrätten anser att bevisningen är stark nog för ännu en fällande dom.

Skelleftekvinnan och bedrägerier har en omfattande koppling. 30-åringen har vid upprepade tillfällen lurat folk i bluffaffärer via köp- och säljforum på Facebook. I förhör förnekar kvinnan men tingsrätten anser att bevisningen är stark nog för ännu en fällande dom.

Foto: TT

Skellefteå2021-04-05 18:00

Norran har i flera artiklar berättat om följderna av olika bedrägerier och hur polisen arbetar för att bekämpa dessa brott.

För en tid sedan berättades också om bedrägerier som riktas mot äldre personer där en man från Västerbotten dömts för att han i corona-tider lurat äldre personer i bland annat Norsjö.

Skelleftebygden har i omgångar haft personer som på olika sätt livnärt sig på falska köp- och säljannonser på bland annat Blocket, Tradera och Facebook.

Flera av dessa nätbedragare har varit kvinnor som dömts för mer eller mindre omfattande bedrägeribrott, ofta kopplat till köp- och säljforum på Facebook.

Polisen har sett flera skäl till att just kvinnor lockats till den här typen av bedrägerier: anonymiteten, behovet av pengar och att det inte finns någon som fysiskt skadas vid de här brotten.

undefined
Skelleftekvinnan greps den 23 februari och häktades tre dagar senare. Nu döms hon till tre månaders fängelse vilket gör att hon, om inget oförutsett inträffar, inom några veckor blir villkorligt frigiven från fängelsestraffet.

I slutet av februari anhölls och häktades en 30-årig kvinna misstänkt för omfattande bedrägeribrott där hon har haft hjälp av 36-årig man, som har mottagit pengar från bedrägerier som kvinnan genomfört.

Han döms av Skellefteå tingsrätt för sex fall av penningstvättsbrott och två fall av penningtvättsförseelse (en lindrigare form av brott). Påföljden blev villkorlig dom och 60 dagsböter. 

Kvinnan bedöms vara den som ensam ska stå till svars för bedrägeribrotten på Facebook från oktober i fjol och fram till den 22 februari i år.

Bluffaffärerna handlar om allt från påhittade försäljningar av hundar och tält till parfymer och klockor.

Hon döms för åtta fall av bedrägeri och 5 fall av ringa bedrägeri riktat mot 13 personer. Påföljden blev tre månaders fängelse.

Hon ska också betala skadestånd på cirka 28 000 kronor, där mannen ska vara med och betala delar av skadeståndet. 

undefined
Skelleftekvinnan har fokuserat på bluffaffärer via Facebook. Bluffaffärerna handlar om allt från påhittade försäljningar av hundar och tält till parfymer och klockor.

Vid rättegången förnekade kvinnan samtliga anklagelser om brott men tingsrätten ansåg att den sammanlagda bevisningen slog fast att hon genomfört de upprepade bedrägeribrotten.

– Efter händelsen har jag skrivit på grupper i Facebook och varnat för den här kvinnan, berättade ett av brottsoffren vid rättegången.

En titt i kvinnans tidigare domar avslöjar att det finns ett dystert mönster och beteende gällande återfall i likartad brottslighet.

År 2016 och så sent som den 13 oktober i fjol dömdes hon för liknande brott mot sammanlagt 32 personer.

Där kan det noteras att två dagar före den sistnämnda domen, den 11 oktober, så skedde det första av höstens och vinterns många nya bedrägeribrott via Facebook.

undefined
I slutet av februari begärde åklagare Anders Norberg att kvinnan skulle häktas – och så blev det. ”Eftersom hon på nytt återföll i brottslighet så fanns det goda skäl att få ett slut på bedrägeribrotten”, påpekar han.

Åklagare Anders Norberg:

– Tingsrätten resonerar rätt i skuldfrågan, även om jag ansåg att alla gärningar naskulle vara bedrägeri. Nu blev fem ringa bedrägeri med anledning av lågt belopp, under 1250 kronor.

Hur vill du beskriva kvinnans nya och upprepade brottslighet?

– Bedrägerierna är i sig av ”enkel karaktär” och inte på något sätt avancerade även om det skickas foton – nedladdade från nätet – på påstådda varor. Allt riktas mot privatpersoner så både ungdomar och äldre kan och har drabbats. Tillvägagångssättet är att via köp– och säljforum på Facebook ta kontakt med målsägandena, som vill köpa en viss vara, och påstå att man har en sån vara till salu. Sedan betalning helt eller delvis skickats in så levererar hon inga varor och hon svarar inte på meddelanden från de lurade köparna.

En ny typ av brottsling

Internethandeln och våra kontaktytor via exempelvis Facebook gör att nätbedragaren, hemma i den egna vrån, kan känna sig skyddad.

Flera av bedragarna är också kvinnor.

Den här typen av möjlighet att sälja varor har därför skapat en viss typ av brottsling, påpekar Erik Jonsson vid polisen i Skellefteå, som i många år har utrett bedrägeribrott.

Tillbaka i tiden var den här typen av brottslighet, grovt sett, kopplad till personer med missbruksbakgrund som inte längre ville göra bil- och villainbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!