Därför högg Skelleftekvinnan offret i buken: ”Nödvärn”

Plötsligt tog kvinnan fram en kniv och högg offret i buken så att livshotande skador inledningsvis uppstod. ”Ett mordförsök”, ansåg åklagaren – men tingsrätten håller inte med. ”Jag agerade i nödvärn”, är kvinnans svar på det grova brottet.

Åklagare Stina Stener menade att Skelleftekvinnan skulle dömas för mordförsök efter knivattacken den 29 juli. Men tingsrätten hade en annan uppfattning och dömer 24-åringen till tre års fängelse för grov misshandel.

Åklagare Stina Stener menade att Skelleftekvinnan skulle dömas för mordförsök efter knivattacken den 29 juli. Men tingsrätten hade en annan uppfattning och dömer 24-åringen till tre års fängelse för grov misshandel.

Foto: Från förundersökningen/Arkivbild

Skellefteå2023-10-02 12:00

Knivdramat inträffade på Norrböle i Skellefteå efter midnatt den 29 juli.

De första uppgifterna beskrev att en man och en kvinna, som tidigare varit arbetskamrater, hamnat i dispyt: att målsäganden greppat tag i den 24-åriga kvinnans luva varpå hon högg mannen med en kniv i magen vilket orsakat en kraftig blödning.

Det var inte vem som helst som larmade polisen: det var samma kvinna som senare skulle bli åtalad för försök till mord alternativt grov misshandel.

– Han tog tag i mig, och i och med att jag hade en kniv på mig så vet jag inte om den gick in i hans mage eller inte. Jag började springa och då kom han efter mig. Jag respekterar inte mannen, berättade kvinnan i larmsamtalet.

Snabbt fick en polispatrull ta del av en filmsekvensens som skickats på Snapchat från mannen till kvinnan som höll i kniven. Filmen visade hur mannen var skadad i magen.

undefined
Spåren efter knivattacken. Polisen kunde följa hur den knivskurne mannen rört sig efter det blodiga våldsbrottet. Andra bilder från en bostad, där polisen påträffade den knivhuggne mannen, visar tydligt i förundersökningen att knivattacken orsakade en kraftig blödning från buken.

Vid en sökinsats hittade polisen tre knivar som kvinnan gömt i ett buskage efter våldsdådet.

Nu har Skellefteå tingsrätt meddelat den fällande domen.

Hon döms för grov misshandel till tre års fängelse. Det var alltså åklagarens yrkande i andra hand om bevisningen inte skulle räcka för mordförsök.

Skelleftekvinnan ska också betala 154 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. 

Kvinnan har i polisförhör berättat att hon begav sig till mannens bostad ”för att reda tidigare konflikter”:

Vid rättegången medgav kvinnan att hon orsakat mannen livshotande skada genom att sticka en kniv i buken på honom, men hon menade att det inte fanns någon form av uppsåt att ta livet av denne. Hon hävdade att hon agerat i nödvärn.

– Jag tog med mig tre knivar för att känna mig tryggare, berättade hon.

Brottsoffret har berättat att han inte provocerat kvinnan, att de var upprörda – och att han aldrig trodde att hon skulle hugga honom med en kniv.

undefined
Skellefteå tingsrätt dömer den 24-åriga kvinnan för grov misshandel till tre års fängelse. Hon ska också betala 154 000 kronor i skadestånd.

Skellefteå tingsrätt menar alltså att det inte handlar om ett mordförsök.

Det påpekas att ”utredningen inte ger tillräckligt stöd för en bedömning att hon haft något uppsåt att ta livet av målsäganden” eller att hon skulle ha varit likgiltig inför möjligheten att mannen ”kunde komma att avlida på grund av hennes handlande”.

Däremot måste hon, enligt rätten, ha varit medveten om att knivhgget kunde innebära en ”allvarlig kroppsskada” samt att inte ens kvinnans egna uppgifter styrker att hon skulle ha agerat i nödvärn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!