Ida Sundström, 27, har arbetat som kock sedan 2017 varav de senaste åren på Nordanågården i Skellefteå. När vi besöker restaurangen är hon i full färd med att plocka undan den uppdukade julbordsbuffén för dagen.
– Ägghalvor går åt mer än man tror. Man tänker att folk ofta fokuserar på protein, men det är ägghalvor av någon anledning. Sedan har det gått mycket hjorthjärta, och gravade laxen med rödbetor och ouzo, säger hon.
Förutom att försöka beräkna maten så att det ska bli rätt mängd berättar Ida att de också försöker ta tillvara på resterna på bästa sätt, av ekonomiska skäl men också för att tänka hållbart och undvika svinn.
Detta är någonting som även kan appliceras på vanliga hushåll. Även för den som försöker räkna ut hur mycket som kan behövas i matväg är det ibland lättare sagt än gjort.
– Jag firar tillsammans med min mamma och hon är inte duktig på det, säger Ida och skrattar.
– Oftast är vi inte många på jul, men hon gör alltid för mycket. Jag får alltid säga ”vi kommer rulla härifrån”. Annars är vi någorlunda bra på att beräkna, men folk kan äta så olika. Man tror att man vet men oftast är det plus eller minus.
För den som efter att ha ätit julbordsrester i några dagar vill använda de klassiska favoriterna i nya rätter ha hon en rad tips.
– Skinkan går att använda till all typer av skinkpasta, paj, skinka är ju oändligt, det går att göra vad som helst.
– Det jag tänker är svårast är gröt, men det går att göra grötplättar. Det är gott, eller om man bara vill göra ris à la Malta, men det är ju juligt.
När det kommer till all typ av lax tipsar hon om att göra en laxpasta med spenat och ost.
Fikat kanske är lite svårare, konstaterar hon.
– Knäck är lite lurigt, det är om man skulle smälta och göra någon typ av kolasås till glass eller dessert.
Ida Sundström berättar att hennes familj brukar ha mycket viltkött på julbordet.
– Pasta funkar med typ allt. Vi brukar göra älghjärta och sådana grejer, det funkar också i pastor.
– Ägg kan det också lätt bli alldeles för mycket av, då kan man göra en äggsås till sej eller torsk, eller om man gillar röror så kan man göra gubbröror.
Möjligheterna att ta till vara på ostar är också många, och Ida räknar upp gratänger och fondue.
– Det går också att göra som snacks, med balsamico och chiliflakes.
– Sedan är det alltid bra att riva upp den och sätta det i frysen så kan man återanvända det till alla andra grejer.