Imamen om koranbränningarna: "Tydlig islamofobi"

Koranbränningarna i Sverige skapar kraftiga reaktioner globalt, inte minst i den muslimska världen. Abdullahi Feysal, imam i Skellefteå, reagerar på aktionerna: "Tydligt att det är islamofobi".

Delar av Kanalgatan var avspärrad under Rasmus Paludans senaste besök i Skellefteå.

Delar av Kanalgatan var avspärrad under Rasmus Paludans senaste besök i Skellefteå.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2023-08-02 07:30

Senaste tidens koranbränningar har upprört många, i synnerhet muslimer. Inte bara i Sverige, utan även internationellt har händelserna väckt kraftiga reaktioner. Bland annat ledde dem till att Sveriges ambassad i Bagdad stormades av upprörda demonstranter.

Även i Skellefteå har flera muslimer uppmärksammat handlingarna, som motiveras utifrån Sveriges grundlag om yttrandefrihet.

undefined
Flera hundra personer hade samlats för att lyssna på den högerextreme provokatören när han var på besök i Skellefteå.

Abdullahi Feysal, Imam i Skellefteå, tycker inte kopplingen är relevant.

– Yttrandefrihet handlar om hur folk förklarar något de tycker. Jag förstår inte varför just den muslimska boken koranen som utsätts. Varför är det så? Det är tydligt att det är islamofobi. Jag tycker inte det finns en tydlig koppling till yttrandefriheten, resonerar han.

Lösningen på problemet anser Abdullahi Feysal vore att helt enkelt förbjuda skändandet av heliga skrifter, specifikt koranen då i det här fallet. Att polisen inte ska ge tillstånd att bränna koranen.

undefined
Högerextreme provokatören Rasmus Paludan, tillförordnad polischef Lars Persson och imam Abdullahi Feysal.

– Det har hänt flera gånger nu och såklart har muslimer, både i Sverige och i världen, reagerat. Det är många muslimer som inte är nöjda över att sådant här händer. Det borde inte vara så här, man borde inte få tillstånd att bränna en helig skrift. Sverige borde stoppa det här, säger Abdullahi Feysal.

Förra sommaren besökte Rasmus Paludan Skellefteå i syfte att bränna Islams heliga bok. Hittills har ingen ny ansökan kommit in till polisen i region Västerbotten, enligt tillförordnad polischef i Skellefteå Lars Persson.

– Vi har en särskild tillsynsgrupp och där har det inte kommit in någon ansökan om någon koranbränning.Det ligger i tiden, men det brukar dröja ett tag. Det brukar börja i storstäderna och sedan leta sig ut i landet. Men det ges inte lika mycket publicitet här, säger han.

undefined
Paludan brände en koran i Skellefteå förra året.

Hur ser beredskapen ut ifall en koranbränning skulle äga rum i Skellefteå?

– Det är något vi får pröva då. Är det en större händelse får vi i första hand titta på resurserna här i Västerbotten. Under semestertiden blir man ju mer sårbar i och med att vi är färre poliser i tjänst.

undefined
Minst en polis träffades av en sten under Paludans besök på torget i Skellefteå.

Hur var situationen förra året?

– Det var någon polisanmälan efteråt. Lite ståhej, lite kastande sådär. Men jag tror att media får in fler synpunkter än vad vi får. Får vi några går de via mejl till högsta chefen, säger Lars Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!