Vad gör en Skelleftehalsduk inne i kongressen?

När Trumpanhängare stormade Kapitolium i Washington D.C i onsdags, som fick till följd att fem personer miste livet, krossade de fönster, skadade inredning och ockuperade flera kontor. På en av bilderna av kaoset de lämnade efter sig syns något som sticker ut i sammanhanget – en rödvit halsduk med Skellefteås platsvarumärke.

Skellefteå 9 januari 2021 11:54

Innan byggnaden stormades hade Trump i ett tal uppmanat sina följare att ”röra sig” i riktning mot kongressen och demonstrera mot valresultatet. Nu riskerar han på nytt att ställas inför riksrätt. 

Det var uppmärksamma läsare som hörde av sig till Norran och berättade att de sett bilden på halsduken på Daily Mails Snapchat-konto och sajt. Bilden visar ett golv med en megafon, vattenflaskor, en spritflaska, en tidning, en keps – och märkligast av allt: en rödvit Skelleftehalsduk med vita fransar.

Nu är ju frågan vem som hade med sig halsduken in och hur den personen fick den i sin ägo? Eller fanns den redan på plats i Kapitolium? Svaret på frågan lär nog aldrig bli besvarad, men Helena Renström, marknadschef vid Skellefteå kommun, säger till Norran att halsduken togs fram som en julgåva av Skellefteå kommun 2017.

– Vi skickar julkort till utflyttade Skelleftebor och i kortet finns en länk de kan följa för att få en julgåva. Vi brukar skicka ut runt 5 000 julkort och det brukar finnas runt 1 000 gåvor, så jag skulle tro att runt 1 000 halsdukar skickades ut 2017, säger hon. 

Är det något ni gör varje år?

– Jag vet att vi gjorde det 2016, så åtminstone fem år har vi gjort det. Det har varit lite olika gåvor, ett år var det Pridevantar, säger Helena Renström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Är Skellefteå verkligen ett av världens främsta resmål?

Är Skellefteå verkligen ett av världens främsta resmål?

Utebliven tidning i handfull byar

Stadsfesten igång • Tidningen kan bli försenad

Skellefteå

Magasinet Medvind nummer 6 ute

Magasinet Medvind nummer 6 ute

Insändare: Vård, skola, omsorg oviktigt på Norran?

Vård, skola, omsorg oviktigt på Norran?
Visa fler