Nystartad grupp manifesterade mot kärnvapen

På fredagen var det 76 år sedan USA släppte en atombomb över den japanska staden Hiroshima. En nystartad grupp samlades vid torget i Skellefteå för att uppmärksamma minnesdagen – och uppmana regeringen att skriva på FN:s konvention mot kärnvapen.

Inger Westman, Gunilla Bäckström och Pia Wernersson vill alla tre att Sverige ska ansluta sig till FN:s konvention mot kärnvapen.

Inger Westman, Gunilla Bäckström och Pia Wernersson vill alla tre att Sverige ska ansluta sig till FN:s konvention mot kärnvapen.

Foto: Melker Westerberg

Skellefteå2021-08-06 18:00

Den nystartade gruppen är en stödgrupp till kampanjen Kärnvapenförbud. Nu! Kampanjen är rikstäckande och arbetar för att Sverige ska ansluta sig till FN:s konvention mot kärnvapen. Sedan 22 januari trädde nämligen FN:s kärnvapenförbud i kraft, men 2019 valde regeringen att inte underteckna avtalet.

 Gunilla Bäckström, som är grundare av stödgruppen i Skellefteå, har en teori om varför Sverige inte skrivit under.

– Vad jag har hört handlar det om att USA inte vill det. 

undefined
Gunilla Bäckström höll i manifestationen på fredagen.

Svenska FN-förbundet skriver på sin hemsida att det framförallt finns fem erkända kärnvapenstater i världen: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina. Dessutom finns det fyra andra länder som har kärnvapen – Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. Totalt finns det fler än 14 000 kärnvapenladdningar i de nio länderna. 

– Det finns flera ledare i världen som känns oberäkneliga. De har tillgång till dessa fruktansvärda vapen och man vet inte riktigt vad de ska hitta på, säger Pia Wernersson, som också deltog i manifestationen.

2019 tillsatte regeringen en utredning där de bestämde att inte skriva under avtalet, något som svenska FN-förbundet riktade hård kritik mot i ett remissvar. Regeringens utredning anser bland annat att svensk anslutning kan försvåra samarbetet med Nato och andra EU-länder. I remissvaret skriver FN-förbundet att ”andra faktorer skapar förutsättningar för solidaritet mellan Sverige och Nato- och EU-länder än inställningen till kärnvapenfrågan”. Gunilla Bäckström håller med. 

– Vi ska kunna vara självständiga och driva en politik som handlar om diplomati och nedrustning, säger hon.

undefined
Inger Westman, Gunilla Bäckström och Pia Wernersson vill alla tre att Sverige ska ansluta sig till FN:s konvention mot kärnvapen.

Vidare anser regeringens utredning att det finns risk att Sveriges roll som ”brobyggande nedrustningsförespråkare” försvagas vid svensk anslutning, eftersom det kan leda till sämre möjligheter att påverka kärnvapenstater. 

Med andra ord: det kan påverka Sveriges relation till länderna.

– Det där är bullshit! Det är jättekonstig retorik, Sverige borde såklart aktivt ta ställning mot kärnvapen, säger Gunilla Bäckström.

Även om hon och de andra aktivisterna brinner för frågan är det få som stannar och lyssnar på manifestationen. 

– Folk borde ju skrika, leva om och kräva förändring. I stället verkar alla stoppa huvudet i sanden, säger Gunilla Bäckström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!