Skellefteföretag föredöme i kompetensutveckling

Hos Energiservice i Skellefteå har man utvecklat en helt unik metod för kompetenssäkring av sina drifttekniker. Den har nu uppmärksammats av Nordiska ministerrådet och ska presenteras på deras konferens i Skellefteå 11–12 april om grön kompetensutveckling.

Örjan Karlsson och Ryan O'Shea, Energiservice.

Örjan Karlsson och Ryan O'Shea, Energiservice.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-03-31 16:00

Örjan Karlsson, som är gruppchef inom vattenkraft hos Skellefteå Krafts dotterbolag Energiservice, är mannen bakom metoden för kvalitetssäkring av säkerhet och kompetens som internt kallas Örjans moduler och som börjat kallas för Skelleftemodellen. 

Modellen lanseras nu utanför företagets grindar när Nordiska ministerrådet lyfter upp den som ett gott exempel på hur man kan stärka det livslånga lärandet genom mikromeriter.

undefined
"Genom mindre bitar av lärande, steg för steg, blir det lättare att förstå och se sammanhang, konstaterar Ann-Sofi Vincent.

– Det känns fantastiskt kul att få den här uppmärksamheten för en metod som vi arbetat med och utvecklat i över tio år och som visat sig fungera mycket bra, speciellt för att bibehålla den seniora kompetensen, berättar Örjan Karlsson.

 Målet med mikromeriterna är att snabbare kunna säkerställa färdigheter och kompetens för högsta lägstanivå på personalen i driftsenheten.

undefined
Hos Energiservice är det alla vakthavande drifttekniker inom vattenkraft som går igenom processen som omfattar 23 mikromeriter

Hos Energiservice är det alla vakthavande drifttekniker inom vattenkraft som går igenom den här processen som omfattar 23 mikromeriter som de ska klara av innan de får ett verifikat på att de är godkända att ingå i beredskapsgrupperingen.

– Bara två av dessa moment innehåller skrivmoment, resten är praktiska. Anledningen till upplägget är att många drifttekniker, som är hur duktiga som helst, inte har mycket till övers för att läsa böcker och vill i stället utbildas internt säger Örjan och konstaterar att mikromeriterna då blir en del i driftteknikernas merittrappa.

undefined
Ryan O'Shea undervisas av Örjan Karlsson.

Processen genomförs i pass om fyra timmar

– För de som varit med länge kan det ta sex månader och för de mindre rutinerade kan ta det ta upp till ett år innan de gått igenom alla moment. Vi som leder processen börjar aldrig en mening med nej eller varför och deltagarna underkänns aldrig. De får bara träna vidare på momenten tills de lyckas, berättar Örjan.

Driftteknikern Ryan O’Shea är en av dem som är mitt inne i processen.

undefined
Målet med mikromeriterna är att snabbare kunna säkerställa färdigheter och kompetens för högsta lägstanivå på personalen i driftsenheten.

– Det är jättebra och gör att alla drifttekniker får tillgång till samma information. En del av oss har varit bra på vissa saker medan andra specialiserat sig på annat. Nu vet vi att alla har tillräcklig kompetens inom alla områden, säger han.

Detta möjliggör att alla vakthavande inom Skellefteå Kraft-koncernen kan börja använda metoden. Det handlar då om cirka 200 personer.

Skellefteå Kraft har varit med i det Vinnova-finansierade pilotprojektet ”Kompetenspasset-Mikromeriter” som drivits av Skellefteå kommun i samarbete med Myndigheten för yrkeshögskolan, RISE och Arbetsförmedlingen.

undefined
Ann-Sofi Vincent, Örjan Karlsson och Ryan O'Shea diskuterar mikromeriter.

– Mikromeritperspektivet är en rekommendation från EU att utforska, vilket var vår uppgift som första kommun i Sverige. Materialet som Örjan tagit fram lade grunden för att testa och skapa mikromeriter utifrån detta, berättar Ann-Sofi Vincent processledare för pilotprojektet och utbildningsutvecklare på Skellefteå kommuns internationella enhet.

Det gäller att synliggöra kompetensluckorna mellan branschens efterfrågan och befintliga utbildningar.

– Genom mindre bitar av lärande, steg för steg, blir det lättare att förstå och se sammanhang, konstaterar Ann-Sofi.

Hon menar att det finns stora möjligheter att Skellefteå Krafts modell nu kan få stor spridning i hela Europa. 

undefined
"Det känns fantastiskt kul att få den här uppmärksamheten för en metod som vi arbetat med och utvecklat i över tio år", säger Örjan Karlsson.

– Tidigare krävdes sju års arbetslivserfarenhet, för att axla rollen som vakthavande drifttekniker, men tid är inte någonting som säkerställer och garanterar färdigheter. Mikromeriter ger oss nya möjligheter att beskriva kompetensen på ett mera strukturerat sätt, samtidigt som man kvalitetssäkrar färdigheten på ett mera individanpassat sätt, berättar Ann-Sofi.

Förutom Energiservices satsning på driftteknikerna har man i pilotprojektet i Skellefteå även arbetat med tester i yrkessvenska hos vårdbiträden inom vård och omsorg hos Skellefteå kommun.

undefined
"Det är jättebra och gör att alla drifttekniker får tillgång till samma information", säger Ryan O'Shea.

– Här har det tagits fram tio mikromeriter. Målet är att hjälpa människor integreras och inkluderas i det svenska samhället och arbetslivet. Språket är nyckeln till det första steget, säger Ann-Sofi Vincent som menar att mikromeriter har potentialen att skapa ett nytänkande kring hur vi ser på utbildning och kompetensutveckling. 

På Nordiska ministerrådets konferens om grön kompetensförsörjning i Skellefteå är Örjan Karlsson en av huvudtalarna. Bland andra huvudtalare återfinns även Simon Dahlgren, verksamhetschef för vuxenutbildningen i Skellefteå och Staffan Åkerlund, verksamhetscontroller hos Skellefteå kommun.

undefined
Ann-Sofi Vincent, Skellefteå kommun och Örjan Karlsson, Energiservice.
Energiservice

Energiservice, som ingår i Skellefteå kraft koncernen, är en heltäckande leverantör av underhållstjänster till företag inom vind, vatten, värme, industri och elnät. I deras tjänsteportfölj finns allt från totalt underhållsansvar till dammövervakning, elinstallation och vibrationsanalys. Energiservice har idag mer än 240 medarbetare. Den huvudsakliga verksamheten finns i Västerbotten och Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!