Teknikkonsultföretaget Outotecs projekt har utsetts till ett av de 62 mest framgångsrika projekten inom Life som avslutades 2016-2017. På Life Award Ceremony, som genomförs den 23 maj i Bryssel under EU Green Week, koras nio vinnare i tre kategorier plus vinnaren av folkets röst som avgjorts genom en omröstning på Lifeprogrammets hemsida. I kategorin miljö, där Outotec tävlar, finns 22 nominerade projekt.
– Att vi fått den här nomineringen är ett kvitto på att projektet gått bra och även på att problemet som vi tacklat är viktigt, säger Robert Johansson, forskningskoordinator vid Outotec och projektledare för testerna.
I den unika pilotanläggningen som Outotec placerat intill kommunens reningsverk på Tuvan i Skellefteå har omfattande tester genomförts sedan maj 2015.
– Under våren har vi kört ett antal längre test och det verkar fungera precis som vi vill. Vi har nu flera aktörer som är intresserade av tekniken, berättar Robert Johansson.
Han konstaterar att det finns en enorm marknad för den här typen av anläggning och då speciellt i Europas storstäder som har stora problem med hanteringen av avloppsslam.
– Outotec har tidigare främst arbetat gentemot metall-, gruv- och processindustrin och det här kommer att bli ett helt nytt ben för oss att stå på, säger Robert.
Processen, som utvecklats i Skellefteå, har fått namnet Outotec Biomass CLS Dryer. Den nya tekniken gör det möjligt att både omvandla avloppsslammet till bränsle och till giftfritt gödningsmedel.
– Vi har också ett flertal patent på tekniken, berättar Robert Johansson.
Slammet torkas i anläggningen och det torkade slammet går sedan till förbränning där elektrisk energi och värme utvinns och där rökgaserna renas innan utsläpp i luften. Den producerade energin är tillräcklig för att driva anläggningen och ge ett överskott till exempel till fjärrvärme.
– Detta är en viktig del i den cirkulära ekonomin som EU lanserat. Genom att kunna återanvända slammet från avloppsvattnet löser vi ett stort problem och får till ett fungerande kretslopp för fosfater, säger Robert Johansson.
I projektet har medarbetarna hos Outotec i Skellefteå samarbetat med företagets forskare i Frankfurt som utvecklat en teknik som gör det möjligt att återvinna fosfaterna i askan efter förbränning.
Robert Johansson konstaterar att en framtida brist på fosfater kommer att innebära stora problem när det gäller att föda världens befolkning. I Kina, Marocko och i Västsahara finns de största fosfattillgångarna.
– Men fosfatmalmen kommer att ta slut och därför är det mycket viktigt att finna sätt att återvinna den. När vi började skissa på vår anläggning för fem år sedan var det inte många som pratade om problemet med fosfatbristen i världen. Nu har detta kommit högt upp på EU:s agenda, avslutar Robert Johansson.
Andra samarbetspartner i Outotecs projekt har varit Skellefteföretaget Green Exergy och Skellefteå kommun.
EU stöder miljö- och naturskyddsprojekt genom programmet Life. Programmet startade 1992 och finansierar projekt i EU, kandidatländer och länder som gränsar till EU.