Skellefteföretag ger full kontroll över sprängämnen

Sverige och Mexiko är de länder i världen, förutom där det är krig, där det förekommer flest sprängningar. Här gäller det att stoppa gängens framfart. IT-företaget Sherpas har utvecklat ett verktyg för hantering av sprängämnen.
– Systemet är mycket enkelt att börja använda, säger Hanna Karbin, affärsutvecklare på Sherpas.

Niklas Almgren, Magnus Lundberg, Pontus Vikberg och Hanna Karbin arbetar alla med Sherpas TnT.

Niklas Almgren, Magnus Lundberg, Pontus Vikberg och Hanna Karbin arbetar alla med Sherpas TnT.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2024-12-15 19:00

Sherpas startades 2010 i Skellefteå av Mats Stenlund och har nu 60 anställda på kontoren i Skellefteå och Stockholm.

– När vi för två år sedan flyttade till våra nuvarande lokaler på Skeppargatan, där PwC tidigare höll till, var vi 40 medarbetare så det har hänt en hel del sedan dess, berättar Hanna Karbin, affärsutvecklare och säljare på Sherpas.

Sherpas hjälper företag och organisationer med data, system och digitalisering. De erbjuder tjänster inom områden som affärs- och verksamhetsutveckling, systemutveckling, drift och IT-konsultationer.

undefined
2023 anmäldes i Sverige 156 fullbordade brott om allmän ödeläggelse genom sprängning.

Deras allra färskaste verksamhetsområde är system för sprängämneshantering. Ett område som är stekhett just nu, speciellt på grund av problemen med sprängningar som kriminella gäng utför.

2023 omhändertog Polismyndigheten i Sverige flera ton explosiva varor. Samma år anmäldes 156 fullbordade brott om allmän ödeläggelse genom sprängning. Enligt kriminologer är bland de länder som inte är i krig bara Mexico som har fler sprängningar av det här slaget.

I mars i år presenterade Regeringen nya åtgärder för att inga sprängämnen ska hamna i orätta händer. Det handlar då bland annat om skärpta regelverk och kontrollfunktioner avseende explosiva varor. I Sverige regleras hanteringen av sprängämnen främst av Lag om brandfarliga och explosiva varor, förkortad till LBE-lagen. 

undefined
"Senaste året har 17 nya företag valt att använda systemet och av dessa tillkom nio under de senaste två månaderna så det går fort nu", berättar Hanna Karbin.

– Den lagen vill nu Regeringen skärpa, säger Magnus Lundberg, systemutvecklare på Sherpas. 

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över lagen i ett snabbspår, med målet att minska kriminellas tillgång till sprängmedel och förbättra tillsynen av tillståndspliktig verksamhet rörande explosiva varor.

När det gäller system för spårning och dokumentation av explosiva varor ligger Sherpas verkligen i framkant. De har nämligen utvecklat ett digitalt verktyg, Sherpas TnT, som på kort tid blivit en branschledande lösning för detta.

undefined
Niklas Almberg, Hanna Karbin och Pontus Vikberg konstaterar att lösningen är enkel att börja använda och är lämplig för både små och stora organisationer som hanterar explosiva varor.

– Efterfrågan växer hela tiden. Senaste året har 17 nya företag valt att använda systemet och av dessa tillkom nio under de senaste två månaderna så det går fort nu, berättar Hanna Karbin.

Kunderna utgörs dels av tre av de fyra största gruvföretagen i Sverige men även spräng- och entreprenadföretag finns på kundlistan.

Utvecklingen av systemet inleddes för fyra år sedan när Sherpas fick i uppdrag av Boliden att ersätta deras befintliga egenutvecklade system för spårning och dokumentation av explosiva varor.

undefined
I mars i år presenterade Regeringen nya åtgärder för att inga sprängämnen ska hamna i orätta händer.

– Bolidens krav var stenhårda vilket var jättebra för utvecklingen av ett riktigt robust och lättanvänt system, säger Pontus Vikberg, också han systemutvecklare på Sherpas.

Från det skräddarsydda systemet som levererades till Boliden har Sherpas nu vänt sig till fler branscher. 

– En av de branscher som är mest intresserade av ett bra system för spårning och dokumentation av explosiva varor är byggbranschen, säger Niklas Almgren, systemutvecklare på Sherpas.

undefined
"Regeringen vill nu skärpa LBE-lagen", berättar Magnus Lundberg.

Byggarbetsplatser är nämligen ganska sårbara mot stölder av sprängämnen. Enligt polisen har explosiva varor som stulits från byggen använts vid flera sprängdåd i Sverige. 

– Vår lösning hjälper företag att möta myndighetskrav på ett smidigt sätt och är anpassad både för de förutsättningar som gäller i Sverige och övriga Europa. Lösningen är enkel att börja använda och är lämplig för både små och stora organisationer som hanterar explosiva varor, berättar Hanna. Karbin.

undefined
Så här kan dynamit se ut.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nu också infört ett nationellt register som används för att spåra sprängämnen. Detta register hjälper till att förbättra kontrollen och säkerheten kring hanteringen av sprängmedel.

– Efter dialogerna med MSB har vi insett att systemet fungerar för alla branscher som hanterar sprängmedel exempelvis gruva, entreprenad, kommuner eller energibolag, säger Niklas Almgren.

undefined
"Bolidens krav var stenhårda vilket var jättebra för utvecklingen av ett riktigt robust och lättanvänt system", säger Pontus Vikberg.

Sherpas har blivit inbjudna att berätta om sitt system på Bergsprängardagarna i Stockholm 30–31 januari.

– Det blir ett jättebra tillfälle att visa upp oss för alla som arbetar med sprängämnen, avslutar Hanna Karbin.

Sprängämne

Ett sprängämne är ett material som kan genomgå en snabb kemisk reaktion, vilket resulterar i en explosion. Denna reakion frigör en stor mängd energi i form av värme, ljus och tryckvågor. Sprängämnen används i olika sammanhang, såsom bygg- och gruvindustrin för att bryta sten och mineraler, inom militären för vapen och ammunition, och inom räddningstjänsten för att hantera nödsituationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!