Den 13 juni blev Nordelektro med säte i Skellefteå en del av Comfort-kedjan. Bolaget med huvudägaren Mattias Broman går in som investerare och delägare i Comfort. Nordelektro är en installationskoncern som är verksam i Umeå, Skellefteå, Arvidsjaur, Malå och i Stockholm. I koncernen ingår också ett bolag som jobbar med helhetslösningar av hissar. 2022 väntas Nordelektro omsätta cirka 182 miljoner med 110 anställda. ”Det ska bli spännande att bli en aktiv del i en av Sveriges största installationskedjor med starkt inköp, bra marknadsföring och centrala system”, säger Mattias Broman, koncernchef och ägare. Comfort är Sverige största vvs-installationskedja med 60 butiker och närvaro på hela 155 platser runt om i landet. Kedjan består av 2 800 medarbetare och har med en total omsättning på 5,2 miljarder kronor.
I Sverige anger cirka 40 procent av arbetsgivarna i näringslivet att de upplevt en bristsituation, enligt en ny undersökning av Arbetsförmedlingen. ˝Bland länen är bristen mest påtaglig i Västerbotten som redovisar den högsta andelen som uppmäts sedan undersökningen startade 2007”, konstaterar Arbetsförmedlingen och noterar att det också handlar om länet med lägst arbetslöshet, ”något som understryker behovet av inflyttning för att mildra bristsituationen”. I Västerbottens län uppgav omkring 60 procent av de privata arbetsgivarna i vårens undersökning att de har upplevt brist vid rekryteringar.
Vinnarna i ”Husmansbord – akten på Sveriges bästa landskapsmat 2022” har utsetts. Mat- och dryckesproducenter från hela Sverige medverkade. Diplomutdelningen skedde under Umeå Food Symposium där internationella gäster från totalt mer än 50 länder deltog. Husmanbord har sedan 2009 varit på jakt efter Sveriges bästa landskapsmat. Husmansbord-diplomerade produkter från Norran-området är 2022: Barkbrödsbagarn i Lövånger med såväl förrättsstrutar som glutenfritt barkbröd, och Norrmejerier med 24 månaders Västerbottensost. 18 produkter diplomerades. Husmansbord 2022 gjordes i samarbete med bland annat Gourmand Awards, Umeå Kommun och Saxhyttegubben.
Den finska koncernen Metso Outotec, med kontor bland annat i Skellefteå, har avsatt 2,2 miljoner euro för att korrigera oförklarliga könsrelaterade löneskillnader till cirka 500 anställda i cirka 20 länder. Detta har skett efter en global analys av rättvis lön för att granska lönepraxis i de drygt 50 länder som koncernen är verksam i.