På tisdagens kommunfullmäktige lyfte Christina Soldan (L) frågan om utbudet av gymnasieprogram i Skellefteå. Hon pekade på utbildningarnas betydelse för ungdomars vilja att stanna eller återvända till kommunen. Daniel Ådin (S) var en av politikerna som gick upp i talarstolen under debatten – för att säga att han tror att att föräldrar, kompisar, trender och branscherna i sig kan påverka elevernas val mer än vad kommunen kan: ”Ungdomarna ska i slutändan skall välja rätt för sin egen skull”, underströk han.
Utbildningarna som Soldan efterlyste var framförallt inom området humaniora och turism. Fullmäktigedebatten präglades av varför eller varför inte programmen behövs, vems ansvar utbudet var och vad som påverkar elevernas val.
Norran besökte Baldergymnasiet för ett snack med eleverna om hur de själva såg på sitt programval – och om de saknade några inriktningar.
– Dom stängde ju ner humanistiska programmet för några år sedan, berättar Bella Carvalho, som snart är klar med årskurs tre på vård- och omsorgsprogrammet.
Klasskompisen Jacob Resoluth fyller i:
– Vi hade velat ha fler program som kan ge ett yrke direkt, till exempel gruvarbetare.
– Ja det kan ju aldrig bli sämre med fler valmöjligheter. Det hade också varit bra med flera högskoleförberedande program, tillägger klasskamraten Maja Larsson.
Samtliga elever är eniga om att kompisar och familj påverkar mycket.
– Båda mina föräldrar är undersköterskor så det har ju haft en del inflytande, säger Tilda Hällgren, även hon från vård- och omsorgsprogrammet.
Eleverna berättade också att de deltagit i öppna hus och introduktioner inför sitt gymnasieval.
– Men man får inte jättemycket information från branschen, säger Tilda Hällgren.
– Sen påverkas man ju också av det utbud som finns att läsa vidare här. Jag har sökt till Uppsala universitet och kommer ta platsen om jag kommer in. Men jag vill inte lämna Skellefteå, och kommer nog tillbaka efteråt, säger klasskamraten Salem Yemane.
– Sen påverkas man också av samhället och den stämpel den ger en, säger Jakob Resoluth.
Bella Carvalho håller med:
– Ja, få killar söker till vård och omsorg eftersom det anses vara tjejigt, säger hon.
Tilda Hällgren påpekar att det är svårt att plugga vidare i Skellefteå.
– Valmöjligheterna efter gymnasiet är väldigt få, det känns begränsande, säger hon.
Bella Carvalho:
– Vi har haft mycket praktik och det finns bra möjlighet att få jobb genom det. Men jag kanske söker mig till Umeå för att läsa vidare, säger hon.
Både eleverna och rektorn Anna Burstedt påpekar studie- och yrkesvägledarens insats när eleverna skall välja program efter grundskolan.
– Hon vi hade var väldigt bra, hon hjälpte med behörighet, att lägga till kurser och med vad man kan söka vidare till. Men också som ett bollplank för idéer och tankar, säger eleverna.
Vad har ni för råd till den som snart ska välja program?
– Välj själv vad du vill läsa, säger Salem Yemane.
– Ja, låt dig inte dras med av dina kompisar, inflikar Tilda Hällgren.
– Försök hitta något du verkligen tycker om, säger Bella Carvalho.