Men lite av det håller på att ändras. Rivningsrobotproducenten Brokk vinner priser, syns i nyhetsflödet och uppmärksammas allt mer, även lokalt.
– Visst finns det ett värde i att synas, inte minst när det gäller att rekrytera kvalificerad personal. Vi behöver bli fler anställda, säger Martin Krupicka.
– Det är ju bra om folk är villiga att flytta till stan, det gör det lättare för oss att rekrytera, fyller platschefen Stefan Andersson i.
Nyligen nominerades Brokk till Alvarpriset som årets exportföretag.
– 95 procent av det vi producerar går på export. Vi är nog unika i Västerbotten eftersom vi exporterar till alla sju kontinenter, alltså även till Antarktis.
Där används robotarna inte för att ta sig igenom sten och betong utan snö och is.
Brokks robotar har också dykt upp vid efterarbetet vid tragiska händelser och olyckor, exempelvis World Trade Center, kärnkraftsolyckan i Fukushima och branden i Notre Dame i Paris.
– Till Fukushima fick vi chartra ett flygplan för att snabbt skicka utrustning. Det känns bra att kunna hjälpa till vid sådana händelser, säkerhet är ju vår grej. I andra länder, exempelvis Kina, finns det Brokkrobotar i beredskap om det skulle inträffa större olyckor, berättar Martin Krupicka.
För några år sedan gjorde företaget omflyttningar i lokalerna på Hedensbyn. Nu har man huvudlagret i samma byggnad som huvudkontoret. Monteringen av robotar sker ungefär 100 meter bort. Sammanlagt är man cirka 90 anställda i Skellefteå. Globalt sett har Brokk Group 350 anställda.
– Den stora grejen med ett centrallager är att reservdelskedjan flyter bättre. Vi har ökat försäljningen med 50 procent sedan dess, säger Stefan Andersson.
Liksom många andra företag i många andra branscher går Brokk mot mer och mer avancerad och innovativ datorteknik.
– Det är där vi har vunnit våra priser, dels på vår utveckling av mjukvara och senast vår molntjänst, berättar Stefan Andersson.
Då Brokk till övervägande del exporterar så är man extra känsliga för omvärldshändelser och -politik.
– Ryssland är numera helt nollställt hos oss. Det var närmare fem procent av omsättningen som försvann i och med kriget. Vi har försökt ta igen det på andra ställen, exempelvis Sydamerika. Där har vi ungefär fem procent av vår marknad och Chile har ett frihandelsavtal med EU som gynnar oss.
Hur ser ni på Donald Trump som president i USA och eventuella handelstullar?
– Det är något vi diskuterar löpande. USA är ju vår största marknad. Lyckligtvis finns det ingen inhemsk konkurrens i USA, så i bästa fall blir det bara våra kunder där som får ta den ekonomiska smällen. Men det är mycket spekulationer kring det där just nu.
Sagan om Brokk tog sin början 1976 då företaget Rivteknik utvecklade världens första rivningsrobot som togs i bruk på Rönnskär. 1981 kom den första fjärrstyrda Brokk-roboten i drift. 2017 hade man producerat 10 000 robotar, och i början av 2024 presenterade man sin senaste innovation; Smartpower+ som gör robotarna smartare och enklare att köra och ökar deras livslängd.
– Det är en spännande marknad och det finns alltid något nytt att göra. Det känns som om vi bara skrapat på ytan, säger Martin Krupicka.
Trots sina stora framgångar, man har ökat sin omsättning med 300 procent på 15 år och har 70 procent av världsmarknaden, så är Brokk fast förankrat i Skellefteås mylla.
– Allting handlar om teamet och hur vi varje dag får det vi gör att fungera så bra som möjligt, avslutar Martin Krupicka.