Skelleftebröderna vill lansera matapp i grannstäderna

När bröderna Ayman, Abdullah och Mohammed Sassila lanserade mobilappen MHL, där Skelleftebor kan beställa restaurangmat för utkörning eller upphämtning, tog det inte lång tid innan konkurrenten i södra Sverige vaknade. Ett år efter lanseringen känner de sig redo att expandera till andra städer.

MHL har nyligt börja köra ut mat med elbilar. Från vänster: Ayman, Mohammed, Abdullah och Ahmed Sassila.

MHL har nyligt börja köra ut mat med elbilar. Från vänster: Ayman, Mohammed, Abdullah och Ahmed Sassila.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2021-03-19 20:00

Att skapa en mobilapp har inte varit helt enkelt för tre personer utan utbildning inom apputveckling. Efter hårt arbete lyckades ändå Skelleftebröderna, och förra våren lanserades den första versionen. 

– Det har varit jättesvårt. Den första utvecklaren som vi jobbade med fungerade inte så bra. Det har blivit en bra tjänst med tiden, men det blev mycket fel från början. Nu fungerar det mycket bättre, berättar Ayman.

Kort efter lanseringen vaknade också konkurrenten Foodora, som tidigare mestadels erbjudit upphämtning, och anställde ett antal matutkörare i Skellefteå.

– Det är en stor kedja, men vi jobbar och kämpar på, säger Abdullah.

Fler än ett dussin Skellefterestauranger har hoppat på utkörningstrenden och finns nu tillgängliga i MHL. Foodora har ungefär lika många, men utbudet mellan konkurrenterna skiljer sig åt.

Matappskriget har uttryckt sig på olika sätt under det första året.

– Vi skulle köra med gratis utkörning i en vecka. Ingen visste om det förutom några restauranger. Några dagar senare började Foodora också med gratis utkörning, så vi har påverkat dem en del, säger Abdullah. 

undefined
Abdullah Sassila är personen som jobbar mest med matappen, medan bröderna sköter restaurangdelen.

Bröderna berättar att tajmingen med uppstarten blev perfekt. Medan de flesta branscher såg en nedgång när pandemin slog till fick leveransbranschen ett uppsving.

– Coronan har hjälpt till, folk beställer mer takeaway, säger Abdullah.

Bröderna anlände till Jörn från Syrien år 2013. Året därpå fick de sitt första jobb inom restaurangbranschen i Skellefteå. Bland annat har alla arbetat på Bishops Arms.

2019 tog de steget och köpte Kåge Grill av mångåriga ägaren Rabih ”Rabbe” Bdeir.

– Vi känner honom sedan tidigare, så han har hjälpt oss på vägen. Det har varit en hel del problem och inte alltid gått vägen, säger Ayman.

– Vi hade ingen aning om alla regler, det tog ett tag att förstå allt. Rabbe hjälpte till mycket och nu går det bra. Man måste få problem för att kunna lära sig av sina misstag, säger Abdullah. 

Att jobba som syskon, blir det inte mycket bråk?

– Nej, nej. Aldrig. Vi är överens om allt. Och om två säger ja och den tredje säger nej, då blir det ja. Så vi bråkar inte, säger Abdullah. 

– I Syrien jobbade vi med möbler och tapetsering. Vi var delägare alla tre och jobbade tillsammans, säger Mohammed.

– Pappa är med oss också, ibland vår farbror. Ett riktigt familjeföretag, säger Abdullah. 

undefined
Abdullah, Ayman och Mohammed Sassila tillsammans med pappa Ahmed, som också hjälper till i företaget.

I Kåge föddes idén till mobilappen.

– Vi hade ändå tänkt börja med utkörning, så vi började tänka att vi borde samarbeta med andra restauranger om att köra ut maten. Vi var ett litet företag, men vi pratade ihop oss och bestämde oss för att köra, berättar Ayman.

Ett halvår senare var utvecklingsarbetet med mobilappen igång. 

– Vår första utvecklare var i vårt hemland och han visste inte vad saker som Swish eller Stripe, betalningstjänsterna, var för någonting. Så det där blev jättesvårt, säger Abdullah. 

Krånglet med den första appen, som lanserades för ungefär ett år sedan, fick inte bröderna att ge upp. Många månader och tusentals investerade kronor senare lanserades en helt ny app i januari i år.

En annan utmaning har varit att övertala vissa restauranger om att utkörning är framtiden.

– Eftersom vi har varit ett helt nytt företag har inte alla kunnat lita på oss rakt av, vissa har trott att vi skulle gå i konkurs efter några månader. Det har varit svårt att övertala vissa att vi kommer fortsätta länge och behålla kunderna. Men efter ett tag började restaurangerna tvärtom att ringa till oss, säger Abdullah.

undefined
Mohammed Sassila blir huvudansvarig för Kåge Grill när bröderna har hand om fler verksamheter.

Framgången i Skellefteå har gjort att bröderna har fått blodad tand. De vill erbjuda utkörning i närliggande serviceorter som Bureå och Skelleftehamn, och därefter ska appen lanseras i fler städer. 

– Om några månader kör vi norrut. Vi ska bara se till att appen blir hundra procent bra, säger Ayman.

– Just nu är den 85, 90 procent där. Det är inte mycket kvar, säger Abdullah. 

Förhoppningen är att kunna lansera appen i Norrbotten innan sommaren. 

– Foodora är med på kriget. De jobbar hårdare och hårdare, när de ser att vi ska norrut ska de också det, säger Ayman. 

Det finns också lösa planer på att äga fler restauranger i Skellefteå.

– Vi har en lillebror så vi måste fixa en restaurang till honom också, säger Ayman.

Fakta: Sisselabröderna

Mohammed, 32 år: Bor på Anderstorp med frun Reem. 

Ayman, 30 år: Bor på Anderstorp med frun Walaa och två barn i förskoleåldern.

Abdullah, 26 år: Bor i centrum med frun Malak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!