Socialdemokraterna är populärare än de borde vara i Övre Norrland. Det visar en forskningsrapport från Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.
Enligt rapporten har partiet tappat nästan en tredjedel av sitt väljarstöd under de senaste fyrtio åren. Under 1970-talet röstade cirka 45 procent av väljarna på Socialdemokraterna. I dag hamnar man kring 30 procent.
Det har fem orsaker enligt tidigare forskning, hans egna analyser och även partiets valanalyser: minskad industrisysselsättning, ökande utbildningsnivå, ett stigande ekonomiskt välstånd, urbanisering samt minskat socialt tryck.
Stack ut
Men det här har påverkat opinionen olika i olika delar av landet. I Övre Norrland, Värmland–Södra Närke och Skaraborg går det bättre för partiet än förväntat.
I Gävleborg–Bergslagen–Sörmland, Storstockholm och Skåne presterar S sämre i val.
– Jag förväntade mig skillnader i landet, men inte att norra Norrlandskusten skulle sticka ut så mycket och att det var sådana skillnader mellan norra och södra Norrland. I tidigare industristäder som Gävle och Söderhamn har man tappat rejält, säger Anders Lidström.
Hans rapport visar att Skellefteborna är 12 procent mer socialdemokratiska än vad man skulle kunna förutspå utifrån de strukturer som finns i samhället. Därmed hamnar kommunen tvåa i landet efter Piteå (13,2 procent) och före Örnsköldsvik (11,5 procent).
En anledning skulle kunna vara att man i det här området tycks ha en starkare tilltro till den offentliga sektorn.
Således skulle Socialdemokraterna ha fått 38 procent av rösterna i valet 2014 i Skellefteå och inte 50 om man skulle förutsäga det utifrån fakta om samhällets sammansättning.
Anders Lidströms teori är att det finns regionala värderingar och normer som förstärker eller neutraliserar de strukturella förändringarnas inverkan.
– Det tycks vara något i norra Norrlandsmentaliteten som vaccinerar mot påverkan av strukturförändringarna, säger Anders Lidström.
Har du några teorier om vad det är som påverkar?
– Det beror inte på att politikerna är särskilt duktiga i till exempel Skellefteå. Det är tydligt att det finns ett gemensamt mönster mellan Haparanda och Sundsvall. Jag har börjat titta på orsakerna och en anledning skulle kunna vara att man i det här området tycks ha en starkare tilltro till den offentliga sektorn. Det kan vara nyckeln, säger han.
Anders Lidström målar även upp tre scenarier för Socialdemokratins framtid; att urbaniseringen fortsätter undergräva stödet för partiet, att man lär sig se möjligheterna utifrån de regioner där partiet är populärt eller att det blir en kollaps då några av partiets negativa politiska regioner är där det blir tillväxt.
Vilken tror du mest på själv?
– Det finns tecken på alla tre scenarier. Jag tror mycket beror på hur partiet själv agerar. Man måste kunna hantera urbaniseringen för att hejda nedgången, man måste lyckas i storstäderna, det gör man inte i dag.