I Skellefteå är PMU i särklass störst när det gäller insamling av kläder. De har 13 behållare runt om i stan och får in två ton i veckan.
Pingstkyrkan i Skellefteå hinner själva sortera cirka hälften, alltså ett ton. Resten skickas osorterat direkt till PMU i Vårgårda.
Av det som hängs i affären går cirka hälften sälja, och resten skickas till Vårgårda.
Av två skänkta ton i veckan så säljs alltså en fjärdedel lokalt medan resten går vidare.
Säljer ut allt
När det gäller Röda Korsets Kupan så får de in cirka 5-10 bananlådor per dag, fem dagar i veckan. Av det brukar hälften vara textil.
Kupan skickar inget vidare till annan ort. Istället ”rensas” kläderna då och då genom att kunder får packa en kasse för 50 kronor. Det är oklart om folk använder allt som de stoppat ner. Ibland säger personalen att de ser att plagg återkommer.
Smutsigt kastas
Till sist kan vi tillägga att allt som skänks till PMU och Kupan inte är säljbart. Cirka vart 10-20:e plagg som skänks kastas redan i den första sorteringen eftersom det är trasigt, noppigt, smutsigt eller har blivit blött i behållarna.
Det går till brännbart på återvinningen.
– Men jag håller på att utreda om det går skicka till företag som maler ner tygerna och gör nya. Så det är förhoppningen i framtiden, då behöver inget förfaras, säger Johnaz Bäckman på Kupan.
Miljömedvetna ungdomar en ny kundgruppMiljö: Nytillverkning av textilier måste minskas