Tanken är att kvinnostrejken från och med nu ska äga rum i Skellefteå klockan 15 varje fredag och initiativet har engagerat människor i runt om i hela landet.
– Jag upptäckte forumet via sociala medier och tänkte att nu är det dags att något görs även här, säger Fanny Åström.
Den fråga hon brinner mest för är mäns våld mot kvinnor, och särskilt de kvinnor och barn som tvingas leva gömda på grund av det våld de utsatts för och hotas utsättas för.
– Jag hoppas det här ska leda till att folk ska vakna och börja agera på hur det ser ut i samhället. Nu under pandemin har allt fler kvinnor och barn drabbats av det våld som sker i hemmen, bakom stängda dörrar. 800 kvinnor i Sverige lever gömda på grund av att de misshandlats och hotats av närstående män, jag vill att samhället ska agera för att de ska få sina liv tillbaka. Det borde till exempel vara självklart att dessa män ska bära fotboja efter avtjänat fängelsestraff, istället för att kvinnorna och barnen tvingas gömma sig, säger hon.
Kvinnostrejken inleddes för ett par veckor sedan i Stockholm och har sedan dess spridits till ett flertal städer runt om i landet.
– Jag tycker att män ska ta ansvar för mäns våld mot kvinnor, det är inte en kvinnofråga. Jag hoppas att fler män ska engagera sig, uttala sig och agera i den här frågan, uppmanar hon.
– Sverige är långtifrån ett jämställt land. Till exempel så leder cirka tre procent av åtal kring mäns våld mot kvinnor till fällande dom. Det gör att det nästan blivit normaliserat att kvinnor ska behöva utstå våld, samtidigt som män fråntas ansvaret.
Fanny tipsar om alla kommuner, bostadsrättsföreningar och hyresvärdar bör gå med i organisationen Huskurage ifall man vill göra något konkret för att motverka mäns våld mot kvinnor.
De arbetar för ökad kunskap om våld och uppmanar till civilkurage. De uppmanar att grannar ska knacka på, hämta hjälp av fler grannar, ringa polis och kontakta socialtjänst om man misstänker att någon i det hus eller grannskap man bor i utsätter någon för våld.
– Jag är övertygad om att många kvinnor och barn skulle kunna räddas om fler vågade agera när de ser eller hör något misstänkt. Man måste våga lägga sig i, avslutar hon.