Att många av Skellefteås kriminella kombinerar våldsbrott, narkotikabrott och stölder med olika slags brott i trafiken är en gammal sanning.
Många gånger har Norran berättat om de stora riskerna med att livsstilskriminella, körkortslösa personer är påverkade av alkohol och/eller droger när de är ute och kör bil i trafiken – och inte sällan handlar det i dessa fall om stulna bilar.
Ett exempel var en Norran-artikel i slutet av oktober om en 28-årig man som stod åtalad för 21 olika brott, varav flera tillsammans med en jämnårig kvinna.
– Den här förarens likgiltiga beteende och återkommande trafikbrott innebär uppenbara risker för tredje person ute i trafiken. Han kör drogpåverkad i stulna bilar och följer sällan regler som gäller för hastighet, stopplikt och avstånd till andra fordon, påpekade Lars Westermark, chef för polisen i Skellefteå.
Ett och samma trafikbrott kan ibland innebära sammanlagt fyra-fem brott: olovlig körning, grovt rattfylleri, vårdslöshet i trafik samt bruk och innehav av narkotika.
Det är förklaringen till varför Skelleftepolisen regelbundet har riktade ”punktmarkeringar” mot personer som är kända för den här typen av trafikbrott.
Den 30-årige mannen, som genomförde vansinneskörningen i Piteå, har under åren dömts för ett flertal brott.
Våren 2020 dömdes han bland annat för grovt rattfylleri, olovlig körning och misshandel till skyddstillsyn och fängelse i en månad.
Det var en månad före den domen som han genomförde vansinneskörningen i Piteå.
– På grund av körsättet så följde vi efter den här bilen när vi patrullerade i Piteå-trakten och var på väg mot Öjebyn. Trots att vi slog på ljud- och ljussignal så accelererade bilen, körde i mötande trafikfält i en rondell och det gjordes omkörningar trots mötande trafik.
– Han körde även på ett sådant sätt att gångtrafikanter fick tvärstanna och kasta sig bakåt från vägen. Färden gick i mellan 150 och 200 kilometer per timme. Det slutade med att han körde av vägen och voltade med bilen, tillade polismannen vid rättegången.
30-åringen döms mot sitt nekande – han påstod att det var en annan person som körde bilen – till skyddstillsyn samt att han ska genomgå ”den programverksamhet som kriminalvården finner lämplig”.