Släpptes efter rättegång om strypattack: Nya misstankar

Den 25-årige mannen dömdes den 12 oktober för en strypattack mot den närstående kvinnan. Kort därefter misstänks han vid tre tillfällen ha brutit mot kontaktförbudet mot samma kvinna. ”Jag kände mig rädd och panikslagen över att han kontaktat mina vänner”, säger kvinnan i förhör.

Efter att den 25-årige Skelleftebon den 12 oktober dömts för misshandel av en närstående kvinna så åtalas han nu för att kort tid efter domen ha brutit mot kontaktförbudet.

Efter att den 25-årige Skelleftebon den 12 oktober dömts för misshandel av en närstående kvinna så åtalas han nu för att kort tid efter domen ha brutit mot kontaktförbudet.

Foto: Jessica Gow/TT

Skellefteå2020-12-30 17:00

Så sent som den 23 och 24 december berättade Norran i flera artiklar om det stora samhällsproblemet med mäns hot och våld mot kvinnor.

I en sammanställning redogjordes för flera allvarliga brottsmisstankar mot män i Skelleftetrakten där det handlar om hot, våld, sexbrott och kränkningsbrott mot närstående kvinnor.

– Det som kännetecknar dessa utredningar är att vi lyckats bäst med att få fram tillräckligt med bevisning så att åklagaren kunnat väcka åtal och tror på en fällande dom, berättade Lars-Marthin Markstedt vid polisen i Skellefteå.

I en intervju berättade Sofia (fingerat namn) om hur hon flydde för sitt och sina barns liv från en våldsverkare, likaså larmet från Guldstadens kvinnojour i Skellefteå som märkt av en kraftig ökning av kvinnor som söker stöd.

– Vi upplever ett väldigt högt tryck nu, påpekade en av de anställda.

undefined
Rättegången mot den 25-årige mannen i Skellefteå är en av flera rättsliga prövningar de senaste månaderna där män åtalats för brott mot närstående kvinnor.

Den 12 oktober dömdes en 25-årig man från Skellefteå för att han misshandlat en närstående kvinna. Det våldsmama angreppet skedde den 27 augusti i en bostad, kvinnan beskrev hur hon låg i bäddsoffan med sonen när 25-åringen gick till attack:

– Han tog strypgrepp runt min hals flera gånger, jag fick svårt att andas och trodde att jag skulle dö.

Sonen rusade in på toaletten och ringde polisen. Mannen greps och häktades ett par dagar senare.

Det togs också beslut om kontaktförbud, 25-åringen fick från och med den 2 oktober inte på något sätt söka kontakt med kvinnan.

Rättegången vid Skellefteå tingsrätt avslutades den 28 september då mannen släpptes fri i väntan på den fällande domen som meddelades den 12 oktober.

undefined
”Jag menar att han på det här sättet vid tre tillfällen i oktober brutit mot kontaktförbudet som började gälla i början av september”, säger åklagare Petra Hedberg.

Men nu har åklagare Petra Hedberg på nytt åtalat 25-åringen, han misstänks ha brutit mot nämnda kontaktförbud kort tid efter att domen meddelades.

– Det handlar om överträdelse av kontaktförbudet vid tre tillfällen mellan den 17 och 26 oktober. Mannen har inte direkt sökt kontakt med kvinnan, det har skett via andra personer. Men jag menar att han på detta sättet brutit mot kontaktförbudet som började gälla i början av september, säger Petra Hedberg.

Hur ser du på att de misstänkta brotten inträffade kort tid efter den fällande domen, kan det närmast uppfattas som så kallat lagtrots?

– Han togs in av polisen till förhör där det klargjordes allvaret vad det innebär om han skulle fortsätta att överträda kontaktförbudet, att det då kunde finnas skäl för att frihetsberöva honom. Men efter detta har vi inte, som jag förstår det, fått in några fler anmälningar.

Hur ser du på 25-åringens invändningar och att han förnekar brott?

– Han menar att han haft olika anledningar till att kontakta personer i målsägandens närhet bland annat för att han ”skulle vara schysst” och lämna viss information. Men jag menar att han med uppstår brutit mot kontaktförbudet vid tre tillfällen, svarar Petra Hedberg.

Kvinnan har i förhör berättat att hon kände sig rädd och panikslagen över att han kontaktat hennes vänner.

undefined
Advokat Jens Nyström är den 25-årige Skelleftebons offentlige försvarare. Mannen har i polisförhör förnekat brott mot kontaktförbudet.

Advokat Jens Nyström:

– Vid rättegången som gällde misshandel så förnekade min klient brott. Han förnekar även de nya misstankarna, han har inte haft något brottsligt syfte.

Men det fanns ett kontaktförbud?

– Ja, men han hade uppfattningen att han hade en skyldighet att lämna vissa av uppgifterna. Det var dessutom aldrig tal om några direkt kontakter med kvinnan.

Fyra olika kontaktförbud

Om det finns risk att en viss person kommer att begå brott mot, trakassera eller följa efter någon annan, kan den personen få kontaktförbud. Beslutet fattas av åklagare eller av en domstol. Kontaktförbudet är tidsbegränsat.

Kontaktförbud i sig utgör inte någon garanti för att hotfulla och farliga situationer inte kan uppstå. Men att överträda ett kontaktförbud är brottsligt och kan leda till böter eller fängelse upp till ett år. 

Det finns fyra typer av kontaktförbud, läs mer på polisens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!