Skelleftebon Moas oas av små färgexplosioner

Roströd, purpur, cerise, bubbelgumsrosa, limegrön – palettblad finns i alla möjliga färgkombinationer. Det vet Moa Pettersson, 27 år, allt om. Hon har nämligen cirka 100 olika varianter i sin och sambons tvåa i Skellefteå.

Foto: Lina Andersson

Skellefteå2019-08-23 09:00
undefined
Moa Pettersson har cirka 100 olika sorters palettblad.

Moa Pettersson har alltid varit intresserad av växter, men det var efter en sjukskrivning för runt två år sedan som det tog fart på riktigt. Hon ville ha något att ta hand om och fick då några sticklingar av palettblad av en kompis.

– Sedan var jag fast. De är så varierade och lätta att ta hand om och ta sticklingar från, väldigt tacksamma nybörjarväxter. De ligger också väldigt i tiden, det är många unga personer som håller på med dem nu, berättar hon.

Ett par sticklingar växte snabbt till en liten djungel av små färgexplosioner. De flesta bor ute under sommaren och ramar in den lilla balkongen med sydvästläge på Getberget.

– De är alltid som finast i augusti och september när de har stått ute hela sommaren.

undefined
En av favoriterna, ”Enchantress”.

Vad har du för tips för att ta hand om palettbladen på bästa sätt?

– De vill ha det ganska fuktigt, både i jorden och på bladen så man får gärna spraya dem också. De vill inte ha det för torrt, de är riktiga drama queens och säckar ihop då. Men vattnar man dem så blir de snabbt pigga igen.

Palettblad vill dessutom stå ganska ljust.

De cirka 100 olika sorterna hon hittills har lyckats komma över har hon främst köpt som sticklingar via Tradera eller köpt och bytt till sig i olika Facebookgrupper specifikt för palettblad.

– Som mest har jag lagt 400–500 kronor på en stickling och den var av sorten mariposa, berättar Moa.

Hur rotar du dina sticklingar?

– Jag rotar i både jord och vatten. Jag sätter oftast ned den i vatten om jag inte har tid att göra något mer med den just då. Jag tycker det är svårare att jordrota, men jag har kommit på att man kan använda små shotglas i plast som man fyller med jord och klipper hål i botten på. Palettblad vill ha ganska trångt om rötterna.

Förutom att hon köper och byter till sig sticklingar sår hon mycket fröer själv.

– Jag plockar alla fröer från de palettblad jag har hemma (se faktaruta). De nya plantorna blir ju inte samma som sin mamma utan de blir hybrider. Så man vet aldrig vad som ploppar upp och det är det som är kul, det kan bli hur fint eller hur fult som helst. Fast fult blir det ju sällan, säger hon.

undefined
En annan favorit, ”Morgan Le Fay”.

Förutom glädjen i att ta hand om palettbladen och se dem frodas så har intresset haft andra positiva effekter på Moas liv.

– Jag har träffat en tjej i en Facebookgrupp som jag börjat umgås med, så det är ju jättetrevligt. Jag har även mött upp folk i Stockholm och bytt när jag har varit där. Det är roligt att man knyter kontakter, säger hon.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

På vintern, när solen lyser med sin frånvaro, kan det vara lite svårare att få palettbladen att bli riktigt buskiga och färgsprakande.

– På vintern blir de slitna och tappar blad, men de kommer ju alltid tillbaka sen. Det är lite för torr luft på vintern, säger hon.

För att hon ska kunna hålla igång sitt intresse även under den mörkare årstiden har hon investerat i växthushyllor och satt LED-lampor ovanför som står i ett hörn inne i lägenheten. På så vis kan små sticklingar klara sig utan särskilt mycket naturligt ljus.

– Det räcker med de lamporna, man behöver ingen svindyr växtbelysning. Så länge de klarar sig från ohyra så brukar de ta sig igenom vintern.

Ohyra är ett tråkigt, men så gott som oundvikligt inslag i vardagen som växtfantast.

– Palettblad kan få spinn och trips. Vissa säger att man ska spreja bladen med såpa, men jag tycker inte det, jag tycker det förstör bladen. Mot spinn finns till exempel oljebaserade medel som är bättre.

– Ibland vill man ju slita sitt hår, men man behöver inte få panik. Det är bara att ta det lugnt och kolla upp vad man kan göra åt det.

undefined
Moa klämmer ut frön från frökapslarna.
Så tar du fröer från dina palettblad

Låt blomstänglarna växa fritt på dina palettblad

När blommorna lossnat och det bara är frökapslar kvar, klipp av stänglarna

Stoppa ned stänglarna i ett kaffefilter eller något liknande och låt dem torka

När de har torkat, ta bort frökapslarna från stänglarna och kläm på kapslarna så ramlar fröna ut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!