Till vardags pluggar Lovisa Olsson till ekoentreprenör på distans på Mittuniversitetet. Hon har länge varit intresserad av miljön, men engagemanget har ökat och blivit starkare de senaste åren. Hon har sett över flera delar av sitt liv, och gör både små och stora val i vardagen.
– Det finns mycket olika saker man kan göra i olika situationer. Jag som bor i lägenhet kan prioritera att inte ha en bil, medan någon som bor på landet till exempel kan välja att odla mer grönsaker, säger hon.
Hon cyklar i princip vart hon än ska, och tar bussen ibland. Med dubbdäck på cykeln klarar den de flesta vinterdagar.
– Jag har aldrig känt behovet av en bil, men det är ju inte alla som kan välja bort den, särskilt inte om man bor längre ut i kommunen.
När hon reser längre bort väljer hon att ta tåget eller bussen. Senast blev det till Östersund för skolans skull.
Lina Andersson: ”Vi vill inspirera dig, var du än bor”– Jag tycker att det oftast går bra och att det är mycket mysigare, jag tycker att flyget känns så instängt. På tåg och buss kan jag bara sitta med mobilen och lyssna på en podd. Man hör mycket om att tågen är sena, men av det jag har sett statistiskt är det inte så ofta och de flesta gångerna är det bara några minuter.
Lovisa utesluter inte att hon någon gång i framtiden kommer att flyga och skuldbelägger inte heller andra för de val de gör.
– Jag kan mer säga ”har du tänkt på att ... ” och berätta det jag vet. Men mest försöker jag inspirera genom mina egna val.
När det gäller maten på tallriken så har hon valt att äta mindre kött. När hon väl köper kött blir det ekologiskt och svenskt.
– Det är ju dyrare så då blir det att jag inte äter det lika ofta. Att vi ska äta kött till varje måltid känns överdrivet.
Istället för att slaviskt följa bäst före-datum så luktar och smakar hon på maten för att avgöra om den är dålig.
I Lovisas tvåa på Morö Backe bor också katten Albus. För ett tag sedan började hon läsa på om kattsand och upptäckte att den inte alls är särskilt bra för miljön.
– Den består av betonitlera som fraktas från Kanada och inte går att bränna upp. Så jag bytte ut den mot träpellets istället, som är FSC-märkta. Jag gjorde det successivt och för Albus fungerar det bra, berättar hon.
Ett annat område hon fokuserar mycket på är återvinning. Eftersom föreningen har en återvinningsstation bara några meter från hennes hus är det lätt att lämna det hon samlar på sig.
– Jag har lådor till allt i min klädkammare, men även när jag bodde mindre så prioriterade jag återvinning. Då hade jag en Ikea Kallax-hylla med lådor där jag sorterade allt, berättar Lovisa.
Alldeles nyligen fick hon nys om att var enkelt att ändra de fonder som hennes premiepension är placerad i och gick därför in på Pensionsmyndighetens hemsida.
– Det var enkelt och lätt att klicka i vad jag ville prioritera för områden. Jag kunde välja att inte ha mina pengar placerade i fonder som investerar i fossila bränslen till exempel, så det kan jag verkligen rekommendera.
Hon menar också att det kan bli lönsamt att satsa på framtida, hållbara lösningar.
– Om utvecklingen till exempel blir mot en större satsning på solceller så kan det ju vara mer lönsamt att ha sina pengar där. Och det gäller ju alla fonder man har, inte bara premiepensionen.
Lovisa rekommenderar också alla att ta reda på var elen man köper kommer ifrån och att byta till miljömärkt el.