Christer försöker fly från Ukraina: ”Overkligt”

Christer Johansson från Skellefteå är en av alla som har lämnat Kiev efter att Ryssland invaderat Ukraina. Efter en flykt, som han själv beskriver som livsfarlig, befinner han sig han nu vid polska gränsen. ”Allt känns surrealistiskt”, säger han.

Christer Johansson försöker fly från Ukraina. Nu befinner han sig i Lviv, vid Karpaterna. Bilden till vänster är från ett skyddsrum han befunnit sig i.

Christer Johansson försöker fly från Ukraina. Nu befinner han sig i Lviv, vid Karpaterna. Bilden till vänster är från ett skyddsrum han befunnit sig i.

Foto: Privat

Skellefteå2022-02-28 19:00

Norran har tidigare berättat om Christer Johansson, från Skråmträsk, som befunnit sig mitt i krigets Kiev.

När Norran når Christer på måndagsförmiddagen befinner sig han och flickvännen i Lviv, vid bergskedjan Karpaterna. Resan dit beskriver han som livsfarlig.

– Vi har klarat oss bra, men det är ren och skär tur. Vi åkte över en bro, som sprängdes några timmar efter att vi passerat över den. Vid vägspärrarna till de flesta byarna står det personer med gevär. 

Flykten har präglats av rädsla, hot och en känsla av overklighet.

– För bara en vecka sedan var allt som vanligt – innan vi tvingades fly. Vi packade ner det viktigaste och lämnade snabbt. Jag har fortfarande inte riktigt förstått att det här händer. 

Christer reste till Kiev i december i fjol. Hans flickvän kommer från Ukraina och han hade tagit tjänstledigt en längre tid för att tillbringa flera månader tillsammans i landet.

Nu befinner sig Christer i Lviv på obestämd tid. 

– Vi läser mest bara nyheterna, för att hålla oss uppdaterade på vad som händer. I dag tänkte vi försöka ta oss till en matvaruaffär, men i övrigt går det inte att röra sig långt utomhus från huset. Vi försöker hålla oss inomhus så mycket som möjligt.

undefined
Hyllorna på matvaruaffären Christer besökte ekade tomma.

Vad som händer härnäst är fortfarande ovisst. Parets förhoppning är att kunna lämna Ukraina så snart som möjligt – men även om gränsen västerut mot Polen är öppen, är bilköerna är långa och det finns en risk att man kör rakt in i stridigheter. Christer känner också en oro för husdjuren som är med på flykten. 

– Vi har en hund och en katt med oss. Det återstår att se om vi får ta med oss dem över gränsen. 

Hur mår du och din flickvän?

– Vi mår förhållandevis bra. Flickvännen har kvar vänner och bekanta i Kiev och hon känner sig så klart väldigt orolig. Allt känns väldigt surrealistiskt. 

Känner ni er rädda?

– Man känner sig inte trygg. Vetskapen att det kan ske en attack när som helst är obehaglig.

undefined
Ukrainska invånare anmäler sig frivilligt till försvaret.

Är planen att komma till Sverige?

– Det vet vi inte i nuläget, nu fokuserar vi bara på att komma härifrån. Just nu är allt väldigt kaotiskt.

Christer vill också passa på att hylla det ukrainska folket och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jag tycker att han sköter hela situationen bra. Jag är imponerad både av honom och Ukrainas invånare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!