Under spelklustret Arctic Games event Indie Game Dev Night, som genomfördes på Café på bit i Skellefteå, presenterades ett flertal spel som befinner sig i olika stadier i utvecklingen. Ett av dem var Pocket Hockey som utvecklas av Gold Town Games.
– Det här är andra gången som vi visar upp spelet för en större publik och innan jul kommer vi att släppa en tidig betaversion av Pocket Hockey i ett europeiskt land säger Jonathan Hood, kreativ chef på Gold Town Games.
När Gold Town Games visade spelet för första gången i mitten av november på spelfestivalen Games Ground Berlin fick de bekräftat att det är ett spel som uppskattas av spelare i alla åldrar.
– Barn och deras föräldrar spelade tillsammans och gillade spelet vilket kändes riktigt bra för oss, berättar Jonathan Hood.
Han är en av sex spelutvecklare som under sex månader arbetet hårt med Pocket Hockey.
– Nu när vi närmar oss lansering har vi också plockat in fyra studenter från dataspelsutbildningarna i Skellefteå och Boden, säger Jonathan.
I Pocket Hockey bygger användaren sitt eget lag av hockeyhjältar och deltar i intensiva matcher mot andra hockeyfans världen över. Spelarna har man utformat så att de liknar kända hockeyspelare, exempelvis Wayne Gretzky och Jaromir Jágr.
– Det kan nog framöver också bli någon AIK-spelare, kanske Jimmie Eriksson, berättar Pär Hultgren.
Han konstaterar att det här blir det första mobila hockeyspelet i världen med spelfunktionen multiplayer där flera spelare kan spela tillsammans, med eller mot varandra, i realtid.
Spelet är av en helt annan typ än de sportmanagerspel som Gold Town arbetar med sedan tidigare.
– Pocket Hockey är betydligt enklare att komma i gång med riktar sig till en bredare målgrupp, berättar Pär Hultgren.
Intäkterna ska komma från att spelarna kan köpa grejer i spelet för att bli bättre och bättre.
– Vi arbetar nu med spelets affärsmodell och stegvis kommer spelet att lanseras på fler och fler marknader, med målsättning att göra en global lansering under våren. Svårt att säga hur stort det här blir men det finns bra potential, säger Pär Hultgren.
Ett flertal andra spelutvecklare presenterade också sina spel under den välbesökta spelkvällen och besökarna hade möjlighet att provspela dem under kvällen.
Det nystartade företaget Polysoup Interactive, som drivs av Fredrik Lindahl och Samuel Lundsten, båda lärare på Luleå tekniska universitet i Skellefteå, fanns på plats. De visade sitt pusselspel ”Put the sausage in the bun”. Här ska spelarna guida en skakig korv in i ett korvbröd med hjälp av ballonger och bin. Många skratt blev det i samband med visningen.
– Vi lanserade spelet 11 november och det har fått ett mycket bra mottagande, berättar Fredrik Lindahl.
Harry Heath, från spelutvecklingsföretaget Cold Sector i Jörn, berättade om spelet Pawsta som de nyligen släppt och som visades upp för första gången under Games Ground Berlin. Det handlar om matlagning i miljöer runt om i världen.
– Samma dag som vi släppte spelet hade vi 30 000 som tittade på twitter, vilket är mycket lovande, säger Harry.