Emil Lindfors är 23 år och arbetar som kock på Bryggargatan i Skellefteå.
Den 2 februari byter han kök för en dag, då han och Emil Hedblom från restaurang Buustamon i Åre ska göra upp om titeln ”Årets viltkock” på Eriksberg i Blekinge.
– Vi blev nominerade av en herrgård i södra Sverige som vi brukar ta vildänder ifrån. Sedan ställde vi upp med recept, berättar Emil Lindfors.
Bryggargatans vildsvinsrecept föll juryn i smaken och det blir också det första momentet i tävlingen.
– Jag har inte jobbat jättemycket med vildsvin, det är inte supervanligt i norra Sverige. Men det är alltid kul med något som är svenskt.
I det andra tävlingsmomentet ska de tillaga en varmrätt på förutbestämda råvaror som fyra mufflontestiklar, innanlår från dovvilt samt andra råvaror i säsong.
– Vildsvinsreceptet var med som en biljett till finalen, medan råvarukorgen kommer vara den riktiga tävlingen. Första momentet där man har ett eget recept blir en avgörande del om vi skulle få samma poäng på råvarukorgen.
Hur känns det inför tävlingen?
– Det känns kul och spännande. Jag har aldrig tävlat förut så det blir intressant.
Hur förbereder du dig?
– Det är egentligen bara att träna på att laga rätten, lägga upp en plan och försöka ha koll på allt. Det kommer vara ett annat kök och andra grejer än man är van att jobba med och sådant kan man inte förbereda.
Efter de två tävlingsmomenten kommer en en jury, med ordförande Gert Klötzke i spetsen, utse vem som blir Årets viltkock 2019.