Det handlar alltså om flera svenskar runt om i landet som lurats i en omfattande lägenhetshärva (det här är också den typ av brottslighet där det ofta finns ett mörkertal eftersom inte alla gör en polisanmälan).
Ett av brottsoffren har berättat i förhör:
– Det var i somras jag blev utsatt för ett bedrägeri av en okänd person. Jag sökte lägenhet via annons och blev kontaktad av den här personen som sa sig ha en lägenhet att hyra ut. Jag betalade en disposition på 4500 kronor till Skelleftebons konto.
Men efter att brottsoffret betalat fick hon ett meddelande om att det e-postkonto hon kommunicerat med varit hackat, att det var ett bedrägeri och att hon borde gör en polisanmälan:
– Och några pengar fick jag aldrig tillbaka.
Liknande historier har två andra kvinnor beskrivit, som drabbats av lägenhetsbluffen.
– Jag betalade 4500 kronor med swish till Skelleftebon, fick aldrig titta på lägenheten och jag försökte få tillbaka pengarna men det fick jag inte, har den ena kvinnan berättat i förhör.
Den andra kvinnan beskriver hur hon betalade in 8000 kronor som disposition för en stuga som hon ville hyra, en stuga som inte fanns att hyra.
– Jag fick ingen kontakt senare och inga pengar tillbaka, berättar kvinnan.
Den 30-årige Skelleftebon har medgivit de så kallade faktiska omständigheterna, att han tagit emot pengarna och sedan skickat vidare en större del av summorna till andra konton men i vissa fall behållit en mindre del själv.
Han erkänner att han varit oaktsam men han förnekar att han har haft ett brottsligt uppsåt.
30-åringen har berättat:
– Via sociala medier blev jag erbjuden att tjäna pengar, jag kom i kontakt med en anonym användare på Snapchat och den kontakten fortsatte på Wickr. Den här personen ville ha pengar flyttade och att jag, om jag tog emot pengar och flyttade dessa, skulle få behålla pengar.
Och vidare:
– Flera gånger frågade jag om det handlade om bedrägerier, vilket jag blev lovad att det inte var. Men jag trodde att det kunde vara pengar från narkotikaförsäljning. Jag förstod att det var fråga om bedrägerier när jag blev kontaktat av målsägandena.
Nu döms den 30-årige Skelleftebon av Skellefteå tingsrätt för tre fall av penningtvättsbrott. Påföljden blev skyddstillsyn där en övervakare ska utses av Frivården.
Han ska också betala sammanlagt 17 000 kronor i skadestånd till de lurade kvinnorna.