Byskebon Anita Nyberg har många järn i elden. Hon gick i pension för fyra år sedan, men vikarierar fortfarande i vård- och omsorgen. Samtidigt reser hon runt i både Norr- och Västerbotten för att utbilda människor i första hjälpen.
– Jag är en hårt arbetande pensionär, säger hon skämtsamt.
Norran möter upp henne vid Röda Korsets lokal Kupan i Skellefteå. Hon ska låna ut en HLR-docka till Christer Burman, som ska använda den under en utbildning i hjärt- och lungräddning för medlemmar i hans bostadsrättsförening.
Anita Nyberg berättar att många är rädda för att vara för hårdhänta när de gör första hjälpen.
– Men man måste ta i när man ger kompressioner. Folk är ofta rädda för att krossa ett revben, men det är viktigare att personen överlever, säger Anita Nyberg.
Du har säkert sett henne i folkvimlet vid länets festivaler, som första hjälpare för Röda Korset.
– Vi har så förbaskat kul när vi är ute på festivaler. Vi delar ut väldigt mycket skavsårsplåster, men hjälper även till vid en del ganska traumatiska händelser. Vi stöttar varandra, säger hon.
Nu har Anita Nyberg utsetts till en av länets vardagshjältar av länsstyrelsen. Under lördagen bjöds hon in till en lunch på Länsresidenset i Umeå med landshövdingen Helen Hellmark Knuttson.
Traditionen har funnits sedan år 2012. I år ligger fokus på att hylla länsbor som gör frivilliga insatser inom krisberedskapsområdet. Anita Nyberg är glad, men vill också uppmärksamma sina första-hjälpen-kollegor.
– Jag vill dela utmärkelsen med dem. De är också värda att hyllas, de ger så mycket av sin tid, säger hon.
Hon började volontärarbeta för sex år sedan, efter en utbildning i Första hjälpen. En ny värld öppnade sig.
– För mig var Röda Korset Kupan i Skellefteå och sparbössorna. Jag hade ingen aning om att det fanns så många fantastiska människor som engagerar sig, säger hon.
Idag lär hon människor att lägga om sår, använda hjärtstartare, att rycka in om någon får en stroke och att göra hjärt- och lungräddning på rätt sätt. Hon har kört hundratals mil för att hålla kurser, i både Nordmaling och Kiruna.
– Det kan kännas som pest och pina innan jag sätter mig i bilen för att köra alla dessa mil. Men det är alltid värt det. Det finns många som vill engagera sig på olika sätt. Jag får så mycket positiv energi tillbaka.
Att ”vanligt folk” vet vad man ska göra vid en krissituation har blivit viktigare i ett oroligt världsläge. I september tog Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, emot en utredning om hur Sveriges kommuner och regioner ska förstärka och utveckla sitt beredskapsansvar i händelse av krig eller kris.
Anita Nyberg har alltid första hjälpen-väskan packad i bilen.
– Hittills har jag inte haft något skarpt läge, men jag har alltid ryggsäcken packad ifall man behöver rycka ut, säger hon.
Hon ingår också i Röda Korsets nationella beredskapspool och den nystartade krisberedskapsgruppen i Skellefteå.
– Jag och min dotter gick en utbildning i våras. Nu är vi Röda Korsets insatsledare i krissituationer. Vi är ganska få, men hoppas på fler deltagare, säger hon.
Krisberedskapsgruppen ska fungera som ett komplement till räddningstjänsten, sjukvården och kommunen vid händelse av en större kris.
– Om ett lägenhetshus skulle brinna ner, så kan det handla om att se till att människor får tak över huvudet och mat i magen. Eller att ta hand om lättare skador, säger hon.