Varje år utser Sjöräddningssällskapet ”Årets Sjöräddare”, en utmärkelse för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1408 räddningstjänstuppdrag har fem insatser nominerats som särskilt föredömliga och en av dem är alltså insatsen i Byske.
– Vi hade alla tre enheter ute, inte bara den som hade jour, minns Jan-Egil Hemfjäll, som var befälhavare vid den aktuella insatsen. Göte Andersson, Heléne Lundmark, Leif Wikberg, Pontus Berg, Andreas Stenlund och Fredrik Andersson ingick också i besättningen.
Larmet kom strax före 18 på kvällen den 5 juli och gav ingen ytterligare information mer än att en vindsurfare i svart våtdräkt försvunnit utanför Byske havsbad. Sjöräddarna insåg snabbt att det behövdes fler enheter för att söka över det stora området och gav sig därför av norrut med två räddningsbåtar samt en Rescuerunner. När de var på plats hade Räddningstjänsten precis sjösatt en båt och Sjöfartsverkets helikopter anslöt kort därefter till sökandet.
Det var soligt men hade blåst i flera dagar, vilket hade byggt upp ganska höga vågor och en exceptionell vind så förutsättningarna var inte särskilt goda. En stugägare hörde av sig och hade hittat ett vindsurfingsegel och en liten stund senare hittade helikoptern brädan.
Efter en stunds ytterligare sök fick besättningen syn på en person i våtdräkt som låg i strandgräset på en ö. Mannen var omtöcknad och nedkyld men talbar.
– Känslan när vi hittade honom och insåg att han levde var fantastisk! Det är sådana gånger man känner att man gör skillnad, att det är värt alla timmar man lägger ner, säger Jan-Egil Hemfjäll.
Vindsurfaren hade simmat i en timme i vad han upplevde som meterhöga vågor. Han fick åka med ambulans till sjukhuset där han fick vårdas för hypotermi och hade troligen inte klarat natten om han inte hittats.
För sjöräddarna i RS Skellefteå blev insatsen ett kvitto på att övning ger färdighet och i mars får de veta om de blir ”Årets Sjöräddare”.
Vad skulle det betyda för er om ni vann?
– Det skulle vara roligt. Men det som känns bäst är att en sådan utmärkelse bidrar till att folk får veta att vi finns och att de vågar ta kontakt med oss om de behöver hjälp. Det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite.