Trafikplats Byske är anpassad för trafikpolisens kontroller av yrkestrafik med fast våg och bromsprovare och en av 20 kontrollplatser i landet där staten satsat extra medel, kopplat till EU:s mål: Fler djupgående kontroller av tung trafik. Satsningen inleddes hösten 2020.
– Vi lägger också arbetstid på annan trafik, särskilt vid stora resehelger, men vi känner ändå en form av otillräcklighet, säger Magnus Holmqvist, gruppchef vid trafikpolisen i Västerbottens län.
Hans önskemål är ett tiotal trafikpoliser i Skellefteå för möjlighet till fler kontroller, i dag är de fem.
Vi befinner oss vid trafikplats Byske och bilinspektör Anders Holmström vinkar in en timmerbil för kontroll. Han börjar med att tanka ner data från fordonets färdskrivare på en usb-sticka. Där finns information som bland annat visar fordonets hastighet samt kör- och vilotider.
I polisens fordon kontrolleras datan.
– Efter utförd kontroll får chauffören med sig ett dokument, en ”road-side-check”, förklarar Anders Holmström.
Där framgår när och vad som kontrollerats och gäller cirka en månad. Syftet är att inte utföra fler, onödiga kontroller, på samma fordon.
Han understryker ändå att en ”road-side-check” inte är någon garanti för att undslippa kontroll igen om senaste kontrollen uppvisat brister.
Regelverket för yrkestrafik är komplext och omfattande. En kontroll kan ta upp till flera timmar och omfattar maxlast, kör- och vilotider, fordonets skick och annat.
– Det är bra att kontrollerna blir mer och mer digitala, säger Anders Holmström och Magnus Holmqvist tillägger att utvecklingen fortsätter:
– Senaste versionen av färdskrivare gör att vi, om ett par år, kommer att kunna läsa av färdskrivare i fordon någon mil innan de kommer fram till en kontrollplats.
Kontroller av farligt gods ingår också. Där har bland andra Håkan Wikström spetskompetens. Den här förmiddagen sker kontroll på en tankbil, som visar sig ha dåliga skyltar, annars var allt okej. Enligt formen kontrolleras bilens tankar, certifikat och allt ska protokollföras.
Det största riskmomentet för en trafikpolis är trafikmiljön med olika fordon och trafikanter på vägarna.
– Ibland använder vi våra egna bilar som säkerhet, säger Magnus Holmqvist och Håkan Wikström tillägger:
– Jag har varit nära att bli påkörd flera gånger.
Hur följer åkerier regelverket?
– Jag tycker de flesta har en vilja att följa det. Det blir ju stora bötesbelopp eller sanktioner för de som fuskar med överlast eller kör- och vilotider. Från den 1 maj i år, som det verkar, kan utländska åkerier åläggas sanktionsavgifter som ska vara betalda innan de får åka vidare. Det finns en motsvarighet redan idag då vi kan ta ut förskott på överlastavgiften på utländska fordon innan de får åka vidare.
Åtgärden kallas klampning och betyder att polisen helt enkelt kan låsa fast hjulen på fordon.
– Vi kan hålla kvar dem redan nu om chauffören gjort sig skyldig till överträdelser, fordon är i dåligt skick eller överlastade men från den 1 maj kan åkeriet åläggas sanktionsavgifter som ska betalas innan de får åka vidare.