Lorents Burman (S)
Kompetensförsörjningen.
Vi måste bli fler Skelleftebor och fler måste flytta hit. Därför måste Skellefteå vara en attraktiv plats, inte bara när det gäller jobb utan även fritid, kultur och andra delar som skapar mervärde. Vi jobbar jättemycket med Umeå universitet och vill få hit fler utbildningar till campus. Samtidigt måste företagen ta ett större egenansvar att kompetensutbilda sin personal. I det här arbetet finns behov av stöd från stat och riksdag och det är en fråga som vi lyfter kontinuerligt i sådana sammanhang.
Andreas Löwenhöök (M)
Det finns en grupp ungdomar samt nyanlända som har svårt att komma i arbete.
Lokalt kan vi arbeta med utbildningssektorn för att stärka de här personernas möjligheter till arbete. Vi vill även jobba med näringslivsklimatet. Förutom att företag ger jobb så ger de även den välfärd vi har. Men Skellefteå ligger lågt i bedömningen av näringslivsklimatet. Vi kan tänka oss att man har utmaningsrätt, där privata alternativ får möjlighet efter särskild prövning om de exempelvis gör arbetet till samma pris eller billigare och med samma kvalitet. Handläggningstider är också något man måste jobba med samt regelverken.
Agneta Hansson (V)
Att få unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i arbete. Att tillåta människor att gå i pension. Inkludering av våra nya Skelleftebor.
Många personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar skulle kunna arbeta inom olika områden om man matchade utbildning och arbetsplats bättre. Arbetsförmedlingen, VUX och kommunen måste arbeta intensivare tillsammans för att hitta vägar till sysselsättning.
Vi börjar yrkeslivet sent i dag. Får vi ut fler unga tidigare ökar inte behovet av att behålla pensionärerna på jobbet. Det finns de som har så pass tunga jobb att de knappt orkar jobba till 60. Att höja pensionsåldern mer än i dag är ytterligare ett ok på deras axlar.
När det gäller nya Skelleftebor måste de precis som de unga få mer hjälp med matchning på arbetsmarknaden. Jag tror det stora bekymret ligger hos oss som arbetsgivare och arbetskamrater – att man känner sig främmande inför det man inte känner till. Här ser jag även en möjlighet för de många företag som riskerar att läggas ned då det vid generationsskiften inte finns någon som vill ta över dem.
Andreas Westerberg (L)
Teknikutvecklingen. Det kommer att bli en fördel att äga men inte att arbeta. Jobb med bra inkomst kommer att vara högkvalificerade och det blir svårt att gå den långa vägen på firman, att klättra och byta jobb.
Vi tror vi kommer att behöva göra om skattesystemet och flytta skatter från arbete till kapitalbeskattning och fastighetsbeskattning – ifall det blir mer lönsamt att äga än att arbeta.
För att vi ska kunna byta jobb måste det finna möjlighet att utbilda sig hela livet och bygga på sin kunskap. Det är fel att gymnasievalet ska kännas som ett ödesval. Utbildningssystemet måste också vara flexibelt. Kanske måste man inte gå ett treårigt gymnasium utan ett tvåårigt och bygga på det senare. Vår politik pekar åt det hållet. Utbildning blir helt avgörande framöver för att inlåsningseffekterna inte ska bli så starka.
Markku Abrahamsson (SD)
Strukturell arbetslöshet med särskilda krav på kompetenser och samtidigt kompetensförsörjningsproblem. En stor skillnad i sysselsättning mellan inrikes- och utrikesfödda.
När det gäller den strukturella arbetslösheten måste utbildningsenheter och näringsliv samverka mer. De kommunala utbildningarna som finns måste stärkas och möjligheterna till omställning för att få rätt kompetens måste förbättras. Kommunen och näringslivet måste tillsammans arbeta fram en strategi för kompetensförsörjning.
Sysselsättningsskillnaderna mellan inrikes- och utrikesfödda riskerar att bli större. Man har argumenterat för att de nyanlända ska lösa kompetensproblemet men de har inte kunna fylla arbetskraftsluckorna. Jag anser att kommunen bör göra en noggrann analys av hur det ser ut. Risken är att en häftig befolkningstillväxt förvärrar sysselsättningsproblemet för vissa grupper.
Carina Sundbom (C)
Nyanlända som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Personalbrist i skola och omsorg. Det behövs fler människor som arbetar och ger skatteintäkter.
Kommunen måste gå före och anställa fler från andra länder i alla förvaltningar. Man ska ha möjlighet att ta ett jobb som nyanländ, utan att behöva vänta på formalia.
Lönesättningen, arbetssätt och arbetsbelastningen måste ses över i offentlig sektor. Skolpersonal har exempelvis mycket administration, och får då mindre tid för undervisning. Detsamma gäller vårdpersonal. Kanske ska fler göra jobbet än att man springer benen av sig.
Vi vill även att privata aktörer ska kunna utföra fler arbetsuppgifter som kommunen gör i dag. Att konkurrensutsätta gör att man är på tårna och det kan bli billigare för kommunen.
Hans Brettschneider (MP)
Rätt kompetens för de jobb som ska göras. Konkurrens från kommunen.
Fler utbildningar på Campus kan vara positivt för rekryteringsbehovet. Vi vill även att gymnasieelever ska kunna få feriepraktik. Det ger bra kontakter för framtiden både för eleven och företagen. Att etablera kontakt med ett företag kan även få unga som flyttat ut att flytta tillbaka.
Kommunen måste bli bättre på att upphandla tjänster t ex vägarbeten och projektledning. Ska man bygga ett badhus kan det vara bättre att ta in en expert på att bygga badhus. Det kan bli mer effektivt och man får även en motpart som bedömer om kostnaderna är rimliga. Om man upphandlar mer måste kontrollen efteråt också bli bättre.
Charlotta Enqvist (KD)
Brist på personal i skola, vård och omsorg. Brist på utbildningsplatser lokalt. Hög arbetslöshet bland unga och utrikesfödda.
Jag tror det är viktigt att utbilda utrikesfödda och få dem att stanna kvar här. Där finns enorma resurser som kan vara en stor tillgång, framför allt inom vården, men även inom andra branscher.
Vi måste även få fler utbildningsplatser på campus. Och universiteten måste samarbeta med branscherna för att få till bra utbildningar till exempel inom vården. Det skulle vara jättebra att få hit utbildningar för specialistsjuksköterskor.
Vi måste tillvarata den kompetens som kommer hit och erbjuda lättare vägar in på arbetsmarknaden. Jag ser bara möjligheter på det området.