Det var för ett par veckor sedan som sjuttonårige Lucas Lindh, Moderata ungdomsförbundets ordförande i Skellefteå, fick en chock: Han var uthängd med bild på Grindr – en dejtingapp för män. Lucas dåvarande flickvän som, i sin tur, fått veta det av en annan person, visade honom den falska profilen. Man kan dra likhetstecken mellan Grindr och Tinder, med den skillnaden att Grindr enbart vänder sig till män som vill träffa andra män. Just där och då blev det en chock för Lucas.
– Jag kände mig kränkt och chockad. Sedan tänkte jag att det var ett bus som spårat ur, säger han.
Lite senare insåg han att det måste vara någon eller några som vill honom illa. Annars gör man inte något liknande.
– Men jag kan inte tänka mig att jag är så ovän med någon som skulle göra såhär, säger Lucas.
Rätt snart började hans tankar kretsa kring att det handlar om hans politiska gärning. Att tilltaget och att den eller de som gjort Lucas falska Grindrprofil har en politisk agenda. Tankar som vuxit sig starkare då bilden på den falska Grindrprofilen är tagen från MUF:s hemsida.
– Jag tror att det är politiskt kopplat, det är så mitt resonemang går och det är en attack mot demokratin, säger han.
Det är hemma hos Lucas mamma Madelene Juhlin som vi träffas.
Hon säger att de polisanmälde tilltaget rätt omgående, men att det förmodligen inte kommer att leda någon vart då polisen meddelat att utredningen är nedlagd, vilket både Lucas och hans mamma ifrågasätter.
– Det kan ju inte vara så svårt att kolla vem det är som står bakom profilen, menar Lucas och Madelene instämmer.
Han visar upp en skärmdump på den falska Grindrprofilen. Där framgår var ”ägaren” av profilen befinner sig och när denne var online senast.
De säger ändå att polisen tar mycket allvarligt på saken, bland annat för att det drabbat en minderårig person och båda säger att de har full respekt för polisens arbete.
– Men de hade ju kunnat ta kontakt med den som administrerar appen, menar Lucas.
De som står bakom dejtingappen Grindr har sitt säte i Amerika. Varken Lucas eller Madelene vet hur dejtingappen funkar, men de har fått veta att det uppenbarligen går skapa en falsk profil, men inte på uppmaning att ta bort den.
– Men om man skapar en falsk profil, så utger man sig för att vara någon annan och det är ju brottsligt, säger Madelene.
Lucas, varför har du valt att gå ut och berätta om det här?
– Jag tror att det är bra. Hela samhället måste jobba mot att politiker blir utsatta på olika sätt och vi måste prata om det med varandra istället för att bli rädda, säger han.
Lucas berättar att han fått mycket stöd av partikollegor och andra och känner att han har kunnat gå vidare, till viss del.
– Andreas Löwenhöök tycker det är helt förfärligt och jag har stöd av både vår distriktsordförande och vår generalsekreterare i det här. Själv skulle jag kunna tänka mig att driva frågan om att stävja missbruk på sociala medier, säger han och fortsätter:
– Men det som hänt betyder också att jag har fått insikt i vad som kan drabba en politiker.
– Det här är fullkomligt oacceptabelt och väldigt tråkigt. Lucas känner att det är kopplat till hans politiska engagemang och vi ska ju uppmuntra unga att engagera sig på olika sätt, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd, Skellefteå kommun.
Han tillägger att partiet kopplat på alla insatser och rutiner för att stötta Lucas Lindh.
– Tyvärr så är det ett mycket tuffare klimat i dag. När jag började i ungdomsförbundet kunde man råka i dispyt med personer under kampanjer, men våra ungdomspolitiker är mycket mer utsatta i dag med tanke på sociala medier och vi gör vad vi kan för att stötta i det här.
Men Andreas Löwenhöök tycker också att de som administrerar olika plattformar på sociala medier och dejtingappar måste ta större ansvar.
– Det ska finnas en tröskel för att skapa en profil. Du måste kunna identifiera att det verkligen är du och samtidigt om en person blir utsatt så måste man kunna anmäla det här och profilen ska kunna tas bort.
Peter Edin vid polisen i Luleå har arbetat med utredningen.
– Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende, men generellt sett är det så att om man är missnöjd med beslutet i ett ärende som polisen har handlagt så kan man begära överprövning, säger han till Norran.