Skellefteå: Vill slopa näringslivsrådet – funderar på alternativ

Näringslivsrådets dagar är räknade. Men frågan är hur dialogen mellan näringsliv och kommun ska ske framöver – om det blir främst via den nya näringslivsplanen eller via ett nytt utskott.

Förändrar formen för dialog med näringslivet.

Förändrar formen för dialog med näringslivet.

Foto: Jenny Petersson

Skellefteå2019-02-19 18:00
undefined
Förändrar formen för dialog med näringslivet.

Rådet bildades för drygt två år sedan som en del i att förbättra näringslivsklimatet i kommunen genom en bättre dialog med näringslivet.

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade upp frågan på sitt senaste möte, dock utan något beslut. Det liggande förslaget innebar att avveckla näringslivsrådet och aktiviteterna som är knutna dit.

Ny form

Det skulle inte innebära att rådets funktion försvinner – arbetsgrupper med näringslivsrepresentanter ska finnas kvar, men istället som en del av kommunens nya näringslivsplan.

Så vill politikerna utveckla näringslivet i Skellefteå kommun

Frågan bordlades dock efter att Andreas Löwenhöök (M) kom med ett alternativt yrkande. Han har tidigare haft flera synpunkter på hur rådet har fungerat – och inte fungerat.

– Jag håller med om att vi ska lägga ned det här organet. Men jag tycker att vi ska ersätta detta med ett näringslivs- och arbetsmarknadsutskott som ligger under kommunstyrelsen, vilket skulle innebära att vi fortfarande ansvarar för frågorna, säger han.

Strid om näringslivspolitiskt program: ”Saknar politiska ambitioner”

Yrkandet berör också ett annat ärende, som även det bordlades. Ett förslag om att avveckla integrationsrådets arbete och flytta frågorna till folkhälsorådet.

– Det här är de två centrala punkterna i 2030-strategin kring näringslivets utveckling och vår integration, och det borde därför ha en central plats i kommunstyrelsen, säger Andreas Löwenhöök (M).

Vill fundera

Socialdemokraterna och Vänstern valde att inte avslå Moderaternas yrkande. Istället bordlades frågan.

– Det här är inget man kan besluta om i en handvändning, säger Lorents Burman (S).

Maria Marklund (S):

– Det innebär ju ytterligare en del i den politiska organisationen, bildandet av ett näringslivs- och arbetsmarknadsutskott. Vi har redan ett arbetsmarknadsutskott, vi vill helt enkelt hinna diskutera frågan mer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!