Skellefteå utses till barnrättskommun

Vid årsskiftet blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. I Skellefteå kommun jobbar man hårt med att implementera denna i hela verksamheten och kommunen har nu, som en av fyra i Sverige, utsetts till barnrättskommun. Under måndagen delade UNICEF Sveriges nya Generalsekreterare Pernilla Baralt ut diplom och höll tal på Kågeskolan.

Eleverna Vega Kågström, Lovisa Fällman och Kajsa Ulander på Kågeskolan tycker att det känns bra att politikerna har börjat lyssna mer på barnen, eftersom de är framtiden.

Eleverna Vega Kågström, Lovisa Fällman och Kajsa Ulander på Kågeskolan tycker att det känns bra att politikerna har börjat lyssna mer på barnen, eftersom de är framtiden.

Foto: Frida Öhman

Skellefteå2019-12-02 16:45
undefined
Jörgen Svedberg, demokratilots och koordinator på Barnrättsgruppen i Skellefteå kommun, Lovisa Fällman, ordförande i elevrådet på Kågeskolan, Agneta Hansson, ledamot i kommunstyrelsen i Skellefteå kommun och Pernilla Baralt, Generalsekreterare på UNICEF Sverige ser fram emot ett fortsatt arbete med barnkonventionen

Skellefteå kommun är en av fyra svenska kommuner som deltar i UNICEF:s projekt Barnrättskommun. Arbetet genomförs med utgångspunkt i barnkonventionen. De tre andra kommunerna är Haninge, Karlskoga och Degerfors.

”Ett bra startskott”

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den ofta kallas, blir svensk lag år 2020. Målet med barnkonventionen är att ge alla barn, oavsett bakgrund, rätt att alltid bli behandlad med respekt och ha möjlighet att komma till tals. Det innebär att barnets bästa ska komma i främsta rummet i alla åtgärder som påverkar och berör barn.

– Det här projektet känns som ett bra startskott för arbetet med barnkonventionen och vi är glada över att vi fått den möjligheten via UNICEF, säger Jörgen Svedberg, demokratilots och koordinator på Barnrättsgruppen i Skellefteå kommun.

”All personal kommer utbildas”

Målet med Skellefteå kommuns medverkan i projektet är att utveckla arbetssätt och metoder för att arbeta med barnkonventionen så att den genomsyrar hela verksamheten. Det innebär bland annat att alla medarbetare i Skellefteå kommun ska känna till barns rättigheter och ta hänsyn till dem i sitt arbete.

– Vi har arbetat med det här pilotprojektet i två år i Skellefteå och arbetet kommer att fortsätta. Det viktiga är att alla barn ska få möjligheten att komma till tals, det handlar om att samarbeta, lyssna och föra en dialog. All personal som arbetar i Skellefteå kommun kommer att utbildas inom området, säger Agneta Hansson, ledamot i kommunstyrelsen i Skellefteå kommun.

Arbetet med projektet Barnrättskommun samordnas av Skellefteå kommuns demokratilots och ett nätverk bestående av representanter från alla förvaltningar.

undefined
Eleverna Vega Kågström, Lovisa Fällman och Kajsa Ulander på Kågeskolan tycker att det känns bra att politikerna har börjat lyssna mer på barnen, eftersom de är framtiden.

Glada elever

Barnrättskommun är en svensk översättning och variant av den internationella modellen Child Friendly Cities, som tillämpats i ett hundratals städer runt om i världen sedan 1996. Modellen gör det möjligt för barn, ungdomar och vuxna att samarbeta för att utvärdera och förbättra skolor, samhällen och städer.

Eleverna Vega Kågström, Lovisa Fällman och Kajsa Ulander på Kågeskolan är glada över att Skellefteå utsetts till Barnrättskommun och ser fram emot att barnkonventionen blir lag.

– Jag tycker att politikerna har börjat lyssna bättre på oss barn. De kommer ut till skolorna och vi har haft många möten där vi har fått diskutera sådant som vi tycker är viktigt, säger Kajsa Ulander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!