Skellefteå: Tjejerna i nian mår dåligt och fler erbjuds narkotika – ”Allvarlig, nedåtgående trend”

Över hälften av tjejerna i årskurs nio mår inte särskilt bra. Och det är nästan lika illa i gymnasiet. Allt fler elever erbjuds också testa narkotika. Det visar årets ANDT-undersökning i Skellefteå kommun.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Skellefteå2018-12-05 13:54
undefined
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

– Det här är en både allvarlig och oroväckande utveckling. Här ser vi något som vi måste ta krafttag mot, säger Stig Berggren, förebyggande rådet i Skellefteå (FRIS).

Under onsdagen presenterades årets ANDT-undersökning. ANDT står för alkohol, narkotika, dopning och tobak. Det är en årlig kartläggning av alltifrån ungdomars drogvanebeteenden till det egna måendet, samt upplevelser av trygghet och mobbing.

Elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet ingår.

Erbjuds narkotika

Det är fortfarande få elever som uppger att man använt narkotika, ett trettiotal elever totalt. Men det är betydligt fler som känner någon som testat. Det rör sig om nästan hälften av eleverna som deltagit i årets studie. Fler uppger också att man fått erbjudande om att testa. Det rör sig cirka 18 procent i nian. I tvåan på gymnasiet är det ännu fler – nästan 40 procent.

– Här skulle jag säga att sociala medier spelar en betydande roll, att exempelvis via snapchat skicka ut meddelandet att man ”fått tillgång till röka”. Det når många snabbt, säger Rasem Chebil, polisens resursteam.

Eleverna: ”Tror inte att alla är medvetna om hur dåligt vi mår”

Trist trendbrott

Det är en utveckling som oroar, säger Stig Berggren, mer än vad alkoholen gör.

– Samtidigt ser vi tyvärr ett svagt trendbrott här, att alkoholanvändning ökat marginellt sedan förra året, säger han.

I årskurs nio är det även 17 procent som uppger att de får alkoholen från sina föräldrar.

– Det behöver inte betyda att föräldrarna ger barnen alkohol, det kan också handla om man stjäl från föräldrarna. Men det är något varje förälder bör se över, säger Stig Berggren.

Här skulle jag säga att sociala medier spelar en betydande roll, att exempelvis via snapchat skicka ut meddelandet att man ”fått tillgång till röka”. Det når många snabbt.

Tjejerna i nian mår dåligt. Knappt hälften har svarat att de mår bra eller mycket bra. Jämfört med killarnas mående, där nästan 80 procent mår bra. Killarnas mående är även mer konstant över tid – medan tjejernas tycks försämras.

Samtidigt minskar andelen unga som är med i föreningar.

– Det finns säkert många förklaringar här. Föreningar läggs ned, det är svårt att få folk att engagera sig. Samtidigt vet vi att det är en så viktig friskhetsfaktor. Föreningar kan också behöva se över sina deltagaravgifter, säger Stig Berggren.

Det är sammanlagt 1351 elever som deltagit i studien.

Här kan du ta del av studiens samtliga resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!