Skellefteå tappade nästan alla norska turister i sommar

Swedish Lapland tappade 56 procent av gästnätterna i sommar i jämförelse med 2019. ”Det stora gästnattstappet har till viss del kompenserats av ett ökat hemestrande.”, berättar Maria Broman, vd för Visit Skellefteå.

Pandemin gjorde att turistsommaren blev tuff för många.Skellefteå, här Skellefteå Camping, tappade 99 procent av de norska gästnätterna.

Pandemin gjorde att turistsommaren blev tuff för många.Skellefteå, här Skellefteå Camping, tappade 99 procent av de norska gästnätterna.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2020-09-10 09:17

– Effekten av minskade logintäkter, uteblivna norrmän och inställda evenemang kommer dock få stora turistekonomiska effekter för Skellefteå. Men på längre sikt kommer vi mer att se det som ett hack i kurvan, fortsätter Maria Broman.

Swedish Lappland, som omfattar hela Norrbotten, samt Skellefteå och Sorsele kommuner, var en av de regioner i Sverige som drabbades hårdast under den pågående pandemin. Det visar de preliminära siffror som SCB släppt för juli, där Swedish Lapland tappat 59 procent. Regionen har tappat ungefär 718 000 gästnätter under perioden maj-juli, vilket är en minskning på 56 procent för hela sommaren.

Bilden för Swedish Lapland som helhet stämmer väl överens med SCB:s gästnattsstatistik för Skellefteå, där gästnätterna minskade med 57 procent i juli jämfört med föregående år. De utländska marknaderna backade med 96 procent och Norge med hela 99 procent. Hittills i år har Skellefteå tappat mer än 125 000 gästnätter varav drygt 85 000 från Norge. Läget varierar dock från anläggning till anläggning.

Det som kan ses som positivt för Skellefteå är siffrorna från Benchmarking Alliance som visar cityhotellen. De visar på en successiv förbättring under sommaren. Tappet var 43 procent i juni, 25 procent i juli och 9 procent i augusti.

– Tack vare alla investeringar som nu sker har Skellefteå haft ett mindre procentuellt tapp än många andra destinationer där, berättar Maria Broman.

Samtidigt har det funnits en begränsning i hur mycket befolkningen kan hemestra. I Skellefteå har hamstrande i viss mån kompenserat tappet av gästnätter och vissa utflyktsmål och sommarkaféer har, som Norran berättat, haft en riktigt bra sommar.

 – Regioner nära storstäderna är tätbefolkade och har därför klarat sommaren bättre än vi. Effekterna förstärks också av att vi i Swedish Lapland har en större andel internationella besökare än andra, kommenterar Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board i ett pressmeddelande.

Swedish Lapland ser ett ljus i form av ökat intresse för naturturism globalt. Swedish Lapland har under det senaste året även fått internationell uppmärksamhet i bland annat National Geographic, Vogue och Financial Times. Efter ett halvårs tystnad har Swedish Laplands Visitors Board nu fått flera förfrågningar från media igen, vilket brukar avspegla trender inom resandet.

– Det är svårt att summera sommaren 2020 på ett rättvisande sätt. En del företag har haft det riktigt tufft medan andra vittnar om en rekordsommar och så ser det ut inom hela besöksnäringen och även inom handeln, konstaterar Maria Broman.

Hon ser dock möjligheter genom allt som sker i Skellefteå just nu, vilket ger en stark framtidstro, samtidigt som det finns en positiv trend för lärande turism, lättillgängliga naturupplevelser samt en ökad attraktivitet hos mellanstora städer. Sara Kulturhus kommer tydligt att kunna bidra till ett ökat intresse för Skellefteå, konstaterar Broman.

– Framtiden kommer inte att bli som det var före pandemin, men den kommer att bli bra, det är jag säker på, summerar Maria Broman.

Swedish Lapland har som helhet fått lärdomar genom krisen. Nu planerar Swedish Lapland Visitors Board för att tillsammans med samtliga lokala destinationer och kommuner frigöra resurser till att stötta företagen i kommande internationella kampanjer.

Swedish Lapland

Destinationen är ett resmål med gemensamt platsvarumärke som skapats för att locka internationella besökare och ägs av Swedish Lapland Visitors Board. Platsvarumärket bildar en gemensam samverkansplattform för lokala destinationer och turismföretagare i Norrbottens län samt Skellefteå och Sorsele kommun, alla kommunerna pratar om och verkar under det gemensamma varumärket Swedish Lapland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!