Han har nu ett par månader bakom sig i den nya rollen som vd för kompetenscentret ACE, som drivs av Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft, RISE och, Skellefteå kommun.
– Jag är tillräckligt gammal att ha varit med vid it-boomen i slutet av 90-talet. Då hamnade jag lite utanför, var inte riktigt med i hetluften. Då den här möjligheten dök upp så kändes det som att nu äntligen får jag var med där det hände.. Skellefteå är ett begynnande epicenter för mycket av omställningen som sker, säger Vahlne då vi ses på Campus.
Under 2021 beslutet togs om att etablera ACE i Skellefteå, en verksamhet som nu ska ta rejäl fart med verksamhetsledaren på plats. Till centrets ambitioner hör att utveckla norra Sverige som en global ledare för nya innovativa arbetssätt, lösningar och teknologier för hållbar energiomvandling baserad på förnybar energi. Det ska också bidra till att öka kompetens och kunskap vad gäller till exempel transporter, industri och byggnader med förnybara energiförsörjningssystem.
– Jag har träffat mycket folk och börjat att lägga grunden för de olika delar vi ska jobba med. Det ena är att identifiera viktiga delar som saknas inom forskningen och hitta mekanismer för hur vi ska stötta och jobba med olika projekt. Det andra är att få grepp om de utbildningsinsatser som sker, hur vi ska göra dem smartare och effektivare och hur de ska kompletteras, förklarar Vahlne.
– Precis som vi åker till Paris eller Milano för mode eller Silicon Valley för tech ska Skellefteå utvecklas till ett epcicenter för samhällets elomställning, fortsätter han.
För närvarande är verksamheten i en uppbyggnadsfas, men målet är att komma igång snabbt.
– Min plan och ambition är att vi innan midsommar ska ha de stora grundpelarna på plats. Efter sommaren ska vi vara i drift även om det är mycket som kommer att tillkomma.
En del har i dag arbetsnamnet ACE Academy.
– Utbildningarna är en viktig faktor. Vi har genom våra tre partners i LTU, Rise och Skellefteå kommun en bra grund att bygga på.
Samtidigt konstaterar Tobias Vahlne att utbildningsvärlden är stor.
– Den nuvarande planen är att bygga upp ett nav av utbildningsaktörer som vi stöttar och erbjuder ett mervärde. Där ska vi koordinera utbildningsbehov mellan partnerna. Vi pratar om full bredd: från vux och yrkeshögskolan till akademiska utbildningar och utbildningar för människor i yrkeslivet.
En utmaning blir att locka studenter till Skellefteå.
– Ytterst vill vi att folk ska plugga i Skellefteå men alla aktörer finns inte här. Med de olika aktörerna ska vi bygga en tratt som slussar folk vidare. Det kan bli ett par år på annan plats och sista året här. Med hög säkerhet kommer vi att få professurer på det här området i Skellefteå.
Vahlne konstaterar:
– Man ska ha passerat Skellefteå någon gång under karriären om det är för en vecka eller tio år. Idealt stannar man.
Framöver kommer det bland annat att bli strategiworkshopar med nyckelindustrier för att analysera utbildningsbehoven, samt strategier runt tematiska områden som e-mobilitet, smarta hus och industritillämpningar att tas fram.
– Frågan är: hur kan vi få industrins behov snabbt till utbildningsaktörerna? Det är en sak att ha rätt utbildning, en annan att få folk att gå dem. Det är därför vi försöker bygga Skellefteå som ett epicenter där det finns en attraktionskraft utöver utbildningar: spännande projekt, entreprenörer, innovatörer och arbetstillfällen.
Parallellt ska nu sjuvåningshuset där ACE ska vara inrymt börja byggas.
– Vi jobbar nu för att utforma huset till en spännande mötesplats med innovativa miljöer för utbildning och forskning för elektrifiering. Själva byggprojektet har också riktigt höga hållbarhetsambitioner. Målsättningen är att spaden ska stå i marken under hösten och huset ska stå klart 2026, säger Sanna Orellano, Arctic Center of Energy, som fått rollen som processledare för att bygga upp konceptet samt stärka intresset för kompetenscentret. Hon har ansvaret att samordna verksamheter och hyresgäster till den nya miljön samt att utveckla huset till en testbädd för nya lösningar med koppling till Campus.
Huset är tänkt att inrymma partners, startups, utbildningsanordnare och forskare och andra med knytning till energiomställningen.
– Tanken är att alla i huset ska sluta upp bakom våra visioner, säger Tobias Vahlne.