I projektgruppen för förstudien "Distance Lab" ingår det organisationer med specialisering inom service design, simulations metoder, rapid prototyping, kommunikationsteknik samt utveckling av ekosystem för innovation.
– Digitalt arbete på distans har hjälpt många företag att överleva krisen. Men företagen måste göra mer än att överleva, de behöver också fortsätta utvecklas och skapa nya innovationer, säger Emina Kovacevic innovation manager på Skellefteå Science City i ett pressmeddelande.
De deltagande organisationerna är Skellefteå Science City, vilka leder projektet, Centria University of Applied Sciences, Finland, LAB University of Applied Sciences, Finland, Trøndelag County Council, Norge, University of Tartu, Estland och University of Lodz, Polen.
Emina Kovacevic konstaterar att många av dagens start-ups är ”born globals”, det vill säga att de redan från start arbetar mot en världsmarknad oavsett sin placering. De samarbetar ofta på distans med andra och har en hög kompetens i användning av olika digitala verktyg och plattformar. Men den stora gruppen av små och medelstora företag, samt innovationsstödjande aktörer, har svårigheter med distansarbete på grund av att man saknar de grundläggande kunskaperna i verktygen som krävs för distansarbete.
– För vår del skulle Skellefteås expansion kunna underlättas genom distansarbete. Northvolt har till exempel uttryckt att en del av sitt personalbehov kommer de att lösa genom distansarbete. Genom ökade kunskaper inom distansarbete kan samarbete mellan företagets anställda och dess underleverantörer och kunder underlättas. Genom projektet kan vi hjälpa små och medelstora företag att skapa affärsmöjligheter i samband med etableringen, berättar Emina Kovacevic.
Skellefteå Science City kommer att bidra med sin stora erfarenhet av att jobba med gränsöverskridande samarbeten, öppen innovation samt klusterbyggande i sin region. De kommer att öppna upp The Great Northern för regionens entreprenörer och erbjuda dem en innovativ miljö där de kan ta del av teknik kopplat till distansarbete.
– Våra partners har alla lång erfarenhet av internationella utvecklingsprojekt och kommer alla att tillföra sina expertkunskaper, avslutar Emina Kovacevic på Skellefteå Science City.